• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Sok z wiśni

Sok z wiśni

Aktualizacja: 31 lip, 2021 · Opublikowany: 31 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sok z wiśni przygotowany w sokowniku to najprostsza i najłatwiejsza metoda robienia domowych soków. Jeśli robicie soki z różnych owoców, to warto zakupić sokownik, a dzięki niemu zaoszczędzicie wiele czasu! Domowy sok wiśniowy jest pyszny, zdrowy i bardzo aromatyczny. Nie kupicie takiego w sklepie. Sklepowe wersje są bardzo rozcieńczone, a procent owoców w takich sokach jest znikomy. Naprawdę warto zrobić go w domu! Sok jest mocno skoncentrowany i pijemy go po rozcieńczeniu z wodą. Z takiego koncentratu możecie przygotować pyszne lemoniady i klasyczne kompoty.

Z poniższych składników wyszło około 3,5 litra gotowego skoncentrowanego soku. O właściwościach wiśni możecie przeczytać we wpisie z dżemem z wiśni.

domowy sok z wiśni w butelkach ustawione na białym obrusie w czerwoną kratę
sok z wiśni
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🍒 Inne letnie przetwory
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

składniki na sok z wiśni
sok z wiśni
  • wiśnie
  • cukier

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 INSTRUKCJE

1

Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.

2

Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się spora ilość skoku.

3

Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!

4

Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania. Oczywiście dla pewności można to zrobić. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę. Sok pasteryzujemy przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.

5

Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

🍒 Inne letnie przetwory

Macie ochotę na więcej przepisów na domowe przetwory? Wspaniały dżem z wiśni lub dżem z malin to smak lata, którym możemy cieszyć się zimową porą. Można również przygotować wytrawne przetwory takie jak, kiszone pomidory, ogórki czy przeciery pomidorowe.

  • Dżem z wiśni
  • Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
  • Kiszone pomidory
  • Powidła śliwkowe

📖 Przepis

sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
Print Pin
5 z 1 głosu

Sok z wiśni

Sok z wiśni to idealny koncentrat do przygotowania pysznych kompotów i orzeźwiających lemoniad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2,5 kg wiśni
  • 1,2 kg cukru
  • 3 l wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.
  • Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się sok.
  • Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!
  • Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania go. Oczywiście dla pewności można go pasteryzować. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, pasteryzujemy sok przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.
  • Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
sok z wiśni w butelce ze szklaną słomką
sok z wiśni
« Dżem z wiśni
Przecier pomidorowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →