• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Sok z wiśni

Sok z wiśni

Aktualizacja: 31 lip, 2021 · Opublikowany: 31 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sok z wiśni przygotowany w sokowniku to najprostsza i najłatwiejsza metoda robienia domowych soków. Jeśli robicie soki z różnych owoców, to warto zakupić sokownik, a dzięki niemu zaoszczędzicie wiele czasu! Domowy sok wiśniowy jest pyszny, zdrowy i bardzo aromatyczny. Nie kupicie takiego w sklepie. Sklepowe wersje są bardzo rozcieńczone, a procent owoców w takich sokach jest znikomy. Naprawdę warto zrobić go w domu! Sok jest mocno skoncentrowany i pijemy go po rozcieńczeniu z wodą. Z takiego koncentratu możecie przygotować pyszne lemoniady i klasyczne kompoty.

Z poniższych składników wyszło około 3,5 litra gotowego skoncentrowanego soku. O właściwościach wiśni możecie przeczytać we wpisie z dżemem z wiśni.

domowy sok z wiśni w butelkach ustawione na białym obrusie w czerwoną kratę
sok z wiśni
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🍒 Inne letnie przetwory
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

składniki na sok z wiśni
sok z wiśni
  • wiśnie
  • cukier

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 INSTRUKCJE

1

Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.

2

Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się spora ilość skoku.

3

Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!

4

Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania. Oczywiście dla pewności można to zrobić. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę. Sok pasteryzujemy przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.

5

Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

🍒 Inne letnie przetwory

Macie ochotę na więcej przepisów na domowe przetwory? Wspaniały dżem z wiśni lub dżem z malin to smak lata, którym możemy cieszyć się zimową porą. Można również przygotować wytrawne przetwory takie jak, kiszone pomidory, ogórki czy przeciery pomidorowe.

  • Dżem z wiśni
  • Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
  • Kiszone pomidory
  • Powidła śliwkowe

📖 Przepis

sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
Print Pin
5 z 1 głosu

Sok z wiśni

Sok z wiśni to idealny koncentrat do przygotowania pysznych kompotów i orzeźwiających lemoniad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2,5 kg wiśni
  • 1,2 kg cukru
  • 3 l wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.
  • Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się sok.
  • Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!
  • Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania go. Oczywiście dla pewności można go pasteryzować. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, pasteryzujemy sok przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.
  • Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
sok z wiśni w butelce ze szklaną słomką
sok z wiśni
« Dżem z wiśni
Przecier pomidorowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}