Zdrowy naturalny syrop z kwiatów lipy idealny na przezziębienie i bóle.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Porcje 1.5litra
Autor Anna
Składniki
Składniki na syrop
300gkwiatów lipy
1kgcukru
3sztukicytryny
1lwody
Składniki na nalewkę
1porcjakwiatów pozostałych z syropu
8łyżekmiodu
350mlalkoholu 40 %
Instrukcje
Przygotowanie syropu z kwiatów lipy
Zerwane kwiaty lipy rozkładamy na stole i pozostawiamy na około godzinę, aby z kwiatów wyszły robaki.
Wodę wlać do garnka zagotować, kiedy zacznie wrzeć, dodać cukier i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
Kwiaty umieszczamy w słoju.
Zalewamy ugotowanym gorącym syropem. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, docisnąć, aby kwiaty były zanurzone. Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.
Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.
Sito wyłożyć gazą, postawić na garnku lub misce. Partiami wylewać syrop na sito.
Lekko wyciskając lub mocno, jeśli z pozostałych kwiatów nic nie będziecie robić.
Czysty syrop przelać do garnka i zagotować. Gorący rozlać do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Jeśli syrop ma posłużyć na dłużej to lepiej go poddać pasteryzacji. W tym celu należy umieścić syrop w butelkach w zimnym piekarniku. Nastawić temperaturę na 130 st C. Od osiągnięcia podanej temperatury liczymy około 15 minut. Czas zależy od wielkości naszych szklanych naczyń. Użyłam 300 i 200 ml.
Po wystudzeniu przenieść do chłodnego miejsca.
Przygotowanie nalewki
Kwiaty, które zostały po zlaniu syropu, umieszczamy w mniejszym słoiku. Zalewamy alkoholem, dodajemy miód i mieszamy. Docisnąć kwiaty, aby nie wystawały zbytnio ponad poziom alkoholu, zakręcić słoik i odstawiać w chłodnie i ciemne miejsce. Co kilka dni zamieszać w słoiku. Po około 4-6 tygodniach zlać nalewkę do butelki. W razie potrzeby można lekko wzmocnić nalewkę większą ilością alkoholu. Można również dodać więcej miodu.