• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy

Aktualizacja: 7 lip, 2021 · Opublikowany: 4 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lipiec zaczynamy od syropu z kwiatów lipy. To kolejny zdrowy syrop, który możemy przygotować, sięgając po dary natury. Kwiat lipy ma właściwości uodparniające nasz organizm na choroby. Wykazuje działanie obniżające gorączkę, działa napotnie pomagając w leczeniu przeziębień, grypy, zapaleniu gardła i oskrzeli. Dzięki działaniu napotnemu oczyszcza organizm z toksyn. Wspaniale działa na zapalenia jamy ustnej, kwiaty przeciwdziałają biegunką, wspomagają układ trawienny, lekko pobudzając apetyt. Syrop z lipy możemy wykorzystać do leczenia, jak i wzmocnienia organizmu, popijając herbatę osłodzoną syropem lub przygotować z niego pyszną i orzeźwiającą lemoniadę. Zrobienie syropu jest bardzo proste, przygotujcie więc porcję dla siebie. Poniżej znajdziecie również przepis jak zrobić nalewkę z kwiatów, które pozostaną po zrobieniu syropu. Są również wskazówki jak przygotować susz na herbatkę.

syrop z lipy w butelkach
syrop z kwiatów lipy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki na syrop
  • 🔪Instrukcje
  • 🍾 Przygotowanie nalewki
  • ☕ Przygotowanie suszu na herbatkę
  • ❓Przygotowanie syropu, suszu i nalewki - FAQ?
  • 🥄 Inne zdrowe syropy
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki na syrop

składniki na syrop z kwiatów lipy
syrop z kwiatów lipy
  • kwiaty lipy
  • cukier
  • woda
  • cytryna

Ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪Instrukcje

1

Zerwane kwiaty lipy rozkładamy na stole i pozostawiamy na około godzinę, aby z kwiatów wyszły robaki.

zerwane kwiaty lipy rozłożone na obrocie w kratkę
syrop z kwiatów lipy
2

Wodę wlać do garnka zagotować, kiedy zacznie wrzeć, dodać cukier i gotować do całkowitego rozpuszczenia.

kwiaty lipy umieszczone w słoju, widok z góry
syrop z kwiatów lipy
3

Kwiaty umieszczamy w słoju.

4

Zalewamy ugotowanym gorącym syropem. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, docisnąć, aby kwiaty były zanurzone. Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.

składniki na syrop z lipy na blacie kuchennym
syrop z kwiatów lipy
W słoju kwiaty lipy zalane syropem cukrowym
syrop z kwiatów lipy
5

Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.

6

Sito wyłożyć gazą, postawić na garnku lub misce. Partiami wylewać syrop na sito.

sito wyłożone gazą , obok słoik z syropem lipowym
syrop z kwiatów lipy
na sicie odcedzone kwiaty lipy
syrop z kwiatów lipy
7

Lekko wyciskając lub mocno, jeśli z pozostałych kwiatów nic nie będziecie robić.

8

Czysty syrop przelać do garnka i zagotować. Gorący rozlać do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Jeśli syrop ma posłużyć na dłużej to lepiej go poddać pasteryzacji. W tym celu należy umieścić syrop w butelkach w zimnym piekarniku. Nastawić temperaturę na 130 st C. Od osiągnięcia podanej temperatury liczymy około 15 minut. Czas zależy od wielkości naszych szklanych naczyń. Użyłam słoików i butelek o pojemności 300 i 200 ml.

przecedzony syrop z lipy w białej misce
syrop z kwiatów lipy

🍾 Przygotowanie nalewki

nalewka z kwiatów lipy w słoju w tle liście lipy i syrop z lipy
syrop z kwiatów lipy
1

Kwiaty, które zostały po zlaniu syropu, umieszczamy w mniejszym słoiku. Zalewamy alkoholem, dodajemy miód i mieszamy. Docisnąć kwiaty, aby nie wystawały zbytnio ponad poziom alkoholu, zakręcić słoik i odstawiać w chłodnie i ciemne miejsce. Co kilka dni zamieszać w słoiku. Po około 4-6 tygodniach zlać nalewkę do butelki. W razie potrzeby można lekko wzmocnić nalewkę większą ilością alkoholu. Można również dodać więcej miodu.

☕ Przygotowanie suszu na herbatkę

1

Zerwane kwiaty rozkładamy na obrusie lub kartkach. Suszymy w suchym i przewiewnym miejscu. Nie robimy tego na słońcu, lepiej ułożyć kwiaty w cieniu. Po całkowitym wysuszeniu przełożyć kwiaty do szczelnego pojemnika. Niektórzy przechowują je również w papierowych torbach.

w czarnej miseczce ususzone kwiaty lipy na herbatę
syrop z kwiatów lipy

❓Przygotowanie syropu, suszu i nalewki - FAQ?

Kiedy zbieramy kwiaty lipy?

Zbiór kwiatów lipy zazwyczaj przypada na początek lipiec. Oczywiście bywają lata, w których lipa zaczyna kwitnąć już w połowie czerwca. Kwiaty zbieramy w ciepły dzień przed południem lub pod wieczór, zbieramy zawsze suche kwiaty.

Czy zrywamy tylko kwiaty?

Zrywamy nie tylko same kwiaty, zrywamy kwiaty wraz z przylistkami, które również mają cenne składniki.

Jak stosować syrop z lipy?

Syrop z lipy jest skoncentrowanym specyfikiem, dlatego też należy stosować go w rozsądnych ilościach. Dzieci do lat 5 dawkowanie, 5 ml dziennie. Dorośli 10 ml dziennie w podzielonych dawkach, np. 2 x po 5 ml.

Co jeszcze można przygotować z kwiatów lipy?

Oczywiście poza syropem możemy przygotować nalewkę z kwiatów, które zostaną po przygotowaniu syropu. Kwiaty możemy również ususzyć i przygotowywać z nich lecznicze herbatki.

Na co stosować herbatkę z lipy?

Napar z kwiatów lipy szczególnie polecany jest w przypadku stanów gorączkowych u dzieci i dorosłych. Obniża temperaturę i działa napotnie, dzięki czemu usuwane są z organizmu toksyny. Wykazuje duże działanie uspokajające i wyciszające, pomaga w zaśnięciu. Kwiaty lipy przynoszą ulgę w niestrawnościach i nudnościach. Herbatka likwiduje stres i poprawia stan umysłu po intensywnym wysiłku.

Jak przygotować napar?

Do szklanki wsypać 1 łyżeczkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 7 minut. Po tym czasie, przecedzić przez sitko, pić ciepły napar, który można dosłodzić miodem lub sokiem malinowym. Herbatkę pijemy 3 do 4 razy dziennie.

Jakie składniki posiadają kwiaty lipy?

Jest to cenne źródło witamin i związków mineralnych. Flawonoidy, fitosterole, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne. Posiadają spore ilości witaminy C i PP.

Czy syrop i herbatkę z lipy można stosować w ciąży?

W czasie ciąży i karmienia nie jest zalecane spożywanie preparatów z dodatkiem lipy. W razie wątpliwości lepiej skonsultować się z lekarzem.

Jak przygotować nalewkę z lipy?

To bardzo proste. Nie wyrzucajcie kwiatów po zlaniu syropu, posiadają one jeszcze wiele cennych składników. Składników, które zostaną wyciągnięte przez alkohol. To wersja nalewki zero waste wykorzystamy, to co jest jeszcze wartościowe. Wystarczy pozostałe kwiaty zalać alkoholem i odstawić na kilka tygodni. Następnie przecedzamy i nalewka gotowa.

🥄 Inne zdrowe syropy

Szukasz zdrowych przepisów na naturalne syropy, które mogą poprawić Twój stan zdrowia? Spróbuj syropu z pędów sosny, którym wzmocni organizm, wyleczy zapalenia górnych dróg oddechowych i pobudzi apetyt. Kolejnym syropem godnym polecenia jest specyfiki z kwiatu czarnego bzu. Mniej znanym ale bardzo zdrowym syropem jest syrop z kwiatów akacji. Ma on właściwości rozkurczowe, działa moczopędnie wspomaga pracę nerek. Więcej o wszystkich właściwościach syropów przeczytacie w konkretnych przepisach.

  • Domowy syrop z kwiatów akacji
  • Syrop z młodych pędów sosny
  • Syrop z kwiatu czarnego bzu
  • Syrop z sosny na miodzie

📖 Przepis

syrop z lipy w butelkach
Print Pin
Bądź pierwszy!

Syrop z kwiatów lipy

Zdrowy naturalny syrop z kwiatów lipy idealny na przezziębienie i bóle.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 1.5 litra
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na syrop

  • 300 g kwiatów lipy
  • 1 kg cukru
  • 3 sztuki cytryny
  • 1 l wody

Składniki na nalewkę

  • 1 porcja kwiatów pozostałych z syropu
  • 8 łyżek miodu
  • 350 ml alkoholu 40 %
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie syropu z kwiatów lipy

  • Zerwane kwiaty lipy rozkładamy na stole i pozostawiamy na około godzinę, aby z kwiatów wyszły robaki.
    zerwane kwiaty lipy rozłożone na obrocie w kratkę
  • Wodę wlać do garnka zagotować, kiedy zacznie wrzeć, dodać cukier i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
  • Kwiaty umieszczamy w słoju.
    kwiaty lipy umieszczone w słoju, widok z góry
  • Zalewamy ugotowanym gorącym syropem. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, docisnąć, aby kwiaty były zanurzone. Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.
    składniki na syrop z lipy na blacie kuchennym
  • Zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Można w czasie macerowania zamieszać w słoju i docisnąć kwiaty.
    W słoju kwiaty lipy zalane syropem cukrowym
  • Sito wyłożyć gazą, postawić na garnku lub misce. Partiami wylewać syrop na sito.
    sito wyłożone gazą , obok słoik z syropem lipowym
  • Lekko wyciskając lub mocno, jeśli z pozostałych kwiatów nic nie będziecie robić.
    na sicie odcedzone kwiaty lipy
  • Czysty syrop przelać do garnka i zagotować. Gorący rozlać do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Jeśli syrop ma posłużyć na dłużej to lepiej go poddać pasteryzacji. W tym celu należy umieścić syrop w butelkach w zimnym piekarniku. Nastawić temperaturę na 130 st C. Od osiągnięcia podanej temperatury liczymy około 15 minut. Czas zależy od wielkości naszych szklanych naczyń. Użyłam 300 i 200 ml.
    przecedzony syrop z lipy w białej misce
  • Po wystudzeniu przenieść do chłodnego miejsca.

Przygotowanie nalewki

  • Kwiaty, które zostały po zlaniu syropu, umieszczamy w mniejszym słoiku. Zalewamy alkoholem, dodajemy miód i mieszamy. Docisnąć kwiaty, aby nie wystawały zbytnio ponad poziom alkoholu, zakręcić słoik i odstawiać w chłodnie i ciemne miejsce. Co kilka dni zamieszać w słoiku. Po około 4-6 tygodniach zlać nalewkę do butelki. W razie potrzeby można lekko wzmocnić nalewkę większą ilością alkoholu. Można również dodać więcej miodu.
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
syrop z kwiatów lipy
« Ogórki małosolne
Dżem z czarnej porzeczki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}