Syrop z pędów sosny przygotowany na miodzie, to najzdrowsza wersja tego naturalnego leku!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 15 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
1kgpędów sosny
800gmiodupłynnego
Instrukcje
Zerwane pędy sosny o długości między 8, a 12 cm, rozłożyć na płaskiej powierzchni na 30 minut, aby mogły wyjść jakieś robaczki , które zaplątały się podczas zrywania. Następnie pędy pociąć na mniejsze kawałki lub porozrywać.
Przygotować duży słój, który wcześniej trzeba umyć i osuszyć.
Rozdrobnione pędy układać warstwami w słoju, na każdą warstwę polać po kilka łyżek miodu, dobrze jest też przemieszać je, na ile to będzie możliwe, ugnieść. Po nałożeniu ostatniej warstwy pędów dość solidnie ucisnąć całość, a na wierzch nalać ostatnią partię miodu. Słój przykryć bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć gumka recepturką lub lekko nałożyć nakrętkę. Postawić na parapecie w słonecznym miejscu.
Syrop doglądamy codziennie, szczególnie w pierwszych dniach należy pędy ugniatać tak, aby były wilgotne od miodu. Dzięki ugniataniu pędy szybciej puszczą sok. Po około 2 tygodniach można zlać syrop. Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Na zdrowie!
Notatki
Dawkowanie:Jeśli macie wątpliwości co do dawkowania, skontaktujcie się z lekarzem lub farmaceutą.