Syrop z sosny to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakie wyszukiwane są w maju. I nic dziwnego, bo maj to jednym moment w roku, kiedy możemy go przygotować. Nieprzekonanych do tego typu leków zapewniam, że warto! Domowy syrop bardzo różni się od tego kupionego w aptece. Apteczne syropy mają w swoim składnie kilka dodatków, które sprawiają, że syrop nie jest już 100% czystym syropem z sosny. Co więcej, większość z nich ma tylko kilka do kilkunastu procent wyciągu z sosny!
Przejdź do:
🍯 Na miodzie
Do tej pory zaproponowałam Was kilka syropów, ale wszystkie były przygotowane na cukrze białym lub trzcinowym, który jednak nie jest źródłem zdrowia. Syrop z sosny na miodzie to odpowiedź na Wasze pytania, czy można cukier zastąpić miodem. Miód jest o wiele zdrowszym zamiennikiem, ale musicie pamiętać, że syrop na miodzie nie będzie nadawał się dla wszystkich! Osoby uczulone na miód powinny jednak przygotować syrop na bazie cukru. W przypadku małych dzieci również powinniśmy być ostrożni, bo miód może je uczulać. W przypadku wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem. Tak czy inaczej, na mojej stronie znajdziecie różnego rodzaju przepisy na syrop z sosny, przygotowane różnymi metodami. Wybierzcie taki, który najbardziej Wam pasuje.
🥘 Składniki
- 1 kg pędów sosny
- 700 g miodu
🔪 Instrukcje
- Zerwane pędy sosny o długości między 8, a 12 cm, rozłożyć na płaskiej powierzchni na 30 minut, aby mogły wyjść jakieś robaczki , które zaplątały się podczas zrywania. Następnie pędy pociąć na mniejsze kawałki lub porozrywać.
- Przygotować duży słój, który wcześniej trzeba umyć i osuszyć.
- Rozdrobnione pędy układać warstwami w słoju, na każdą warstwę polać po kilka łyżek miodu, dobrze jest też przemieszać je, na ile to będzie możliwe, ugnieść. Po nałożeniu ostatniej warstwy pędów dość solidnie ucisnąć całość, a na wierzch nalać ostatnią partię miodu. Słój przykryć bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć gumka recepturką lub lekko nałożyć nakrętkę. Postawić na parapecie w słonecznym miejscu.
- Syrop doglądamy codziennie, szczególnie w pierwszych dniach należy pędy ugniatać tak, aby były wilgotne od miodu. Dzięki ugniataniu pędy szybciej puszczą sok. Po około 2 tygodniach można zlać syrop. Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
🌲 Syrop w kilku odsłonach
🌲 Jak pozyskać pędy?
Co trzeba zrobić, żeby przygotować syrop? Chyba nie ma prostszego przepisu. Na początek trzeba wybrać się na spacer do lasu, najlepiej z rodziną. Każda para rąk do zrywania bardzo się przyda. Zrywając pędy, wybierajcie, te o długości między 8, a 12 cm. Mogą to być kwiaty męskie i żeńskie oraz maleńkie zielone młode szyszeczki, choć powinny przeważać kwiaty żeńskie. Zrywając pędy, zwróćcie uwagę na to, żeby nie obrywać wszystkich kwiatostanów z końca gałązki. Nie łamcie gałęzi i nie niszczcie drzew, w kolejnych latach też będziecie chcieli skorzystać z dobrodziejstwa natury, więc dbajmy o nią :).
🧪 Co takiego skrywa się w syropie z pędów sosny?
Syrop to cenne źródło witaminy C, soli mineralnych, flawonoidów i węglowodanów. Syrop to lek stosowany przede wszystkim w przeziębieniach, zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, suchości gardła, ale też i braku apetytu. Ma działanie wykrztuśnie i bakteriobójcze.
🥄 Dawkowanie
Jeśli macie wątpliwości co do dawkowania, skontaktujcie się z lekarzem lub farmaceutą. Nie przekraczajcie zalecanych dawek!
- Dorośli po 1 łyżce 3 - 4 razy dziennie
- Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dzienni
👩🍳 Przygotowanie syropu z sosny na miodzie
Sam proces przygotowania jest prosty, zebrane pędy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, umieszczamy je warstwowo w słoju i przelewamy miodem. Czas oczekiwania na gotowy produkt jest jednak krótszy niż w przypadku syropu przygotowywanego na bazie cukru. Te jest gotowy już po dwóch tygodniach, to dlatego, że miód jest w postaci płynnej, więc nie musimy czekać na rozpuszczenie się cukru ;).
📖 Przepis
Syrop z sosny na miodzie
🥘 Składniki
- 1 kg pędów sosny
- 800 g miodu (płynnego)
🔪 Instrukcje
- Zerwane pędy sosny o długości między 8, a 12 cm, rozłożyć na płaskiej powierzchni na 30 minut, aby mogły wyjść jakieś robaczki , które zaplątały się podczas zrywania. Następnie pędy pociąć na mniejsze kawałki lub porozrywać.
- Przygotować duży słój, który wcześniej trzeba umyć i osuszyć.
- Rozdrobnione pędy układać warstwami w słoju, na każdą warstwę polać po kilka łyżek miodu, dobrze jest też przemieszać je, na ile to będzie możliwe, ugnieść. Po nałożeniu ostatniej warstwy pędów dość solidnie ucisnąć całość, a na wierzch nalać ostatnią partię miodu. Słój przykryć bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć gumka recepturką lub lekko nałożyć nakrętkę. Postawić na parapecie w słonecznym miejscu.
- Syrop doglądamy codziennie, szczególnie w pierwszych dniach należy pędy ugniatać tak, aby były wilgotne od miodu. Dzięki ugniataniu pędy szybciej puszczą sok. Po około 2 tygodniach można zlać syrop. Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Na zdrowie!
📋 Notatki
- Dorośli po 1 łyżce 3 - 4 razy dziennie
- Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dzienni
Skomentuj