Cienkie i delikatne ciasto, duszone jabłka z cynamonem, to główne składniki pysznej błyskawicznej szarlotki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
180gmąki pszennej+ odrobina do podsypania
100gmasłazimnego, pokrojonego w kostkę
50gcukru
1jajkomałe
1szczyptasoli
1łyżkajogurtu naturalnegogęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby
Składniki na nadzienie
600gjabłekwaga po obraniu
3łyżkicukru
1łyżeczkacynamonu
1szczyptamielonego kardamonu
2łyżkitartej bułki
1jajkomałe do posmarowania wierzchu szarlotki
Instrukcje
Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany, ciasto zagniatam przy pomocy miksera
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek
Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dusić na średnim ogniu ciągle mieszając, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon (kardamon-opcjonalnie), dusić jeszcze chwilkę, zestawić z ognia i przestudzić
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 st C
Formę o średnicy 20-21cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć ¾ ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy, na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch
Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów, ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne elementy np. listki, kwiatki, figury geometryczne itp.
Wierzch szarlotki posmarować rozbełtanym jajkiem i ponakłuwać widelcem
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, wierzch powinien zarumienić się
Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.Szarlotka najlepiej smakuje ciepła z lodami :)