• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka błyskawiczna

Szarlotka błyskawiczna

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 6 Paź, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Jakie jest najpopularniejsze jesienne ciasto? To chyba łatwa zagadka! Oczywiście szarlotka, którą koniecznie trzeba upiec i to kilka razy w sezonie. Najlepiej byłoby za każdym razem wypróbować inny przepis 🙂 Zastanawiacie się jakich jabłek użyć? W tym przepisie nie ma to większego znaczenia, mogą to być jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta lub nieco słodsze, Golster. Przepis jest bardzo łatwy i szybki ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, co zdecydowanie skraca czas oczekiwania na wspaniały deser.

Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za jabłka. Krótko je dusimy, aby zmiękły, a nadmiar soku odparował. Zbyt soczyste jabłka spowodują, że spód nasiąknie sokiem i będzie niedopieczony i zakalcem. Z przygotowaniem ciasta poradzi sobie nawet dziecko, wystarczy cienko rozwałkować ciasto, a następnie wykleić nim formę. Kolejny krok to wypełnienie formy jabłkami, całość nakrywamy cieniutkim płatem ciasta. Ze skrawków ciasta, które z pewnością zostaną, można przygotować dekorację w postaci listków i kwiatków. Po ułożeniu dekoracji na wierzchu ciasta, a przed wstawieniem do piekarnika malujemy całość rozbełtanym jajkiem. Wielkim plusem szarlotki jest to, że nie trzeba czekać, aż wystygnie, bo najlepiej smakuje na ciepło! Szarlotka jest maleńka i wystarczy tylko na 4-6 porcji, może przygotujcie z podwójnej porcji:)

szarlotka-blyskawiczna
Print Pin
4.67 from 3 votes

Szarlotka błyskawiczna

Cienkie i delikatne ciasto, duszone jabłka z cynamonem, to główne składniki pysznej błyskawicznej szarlotki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Porcje 6
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru
  • 1 jajko małe
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby

Składniki na nadzienie

  • 600 g jabłek waga po obraniu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko małe do posmarowania wierzchu szarlotki

🔪 Instrukcje

  • Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany, ciasto zagniatam przy pomocy miksera
  • Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek
  • Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dusić na średnim ogniu ciągle mieszając, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon (kardamon-opcjonalnie), dusić jeszcze chwilkę, zestawić z ognia i przestudzić
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 st C
  • Formę o średnicy 20-21cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć ¾ ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy, na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch
  • Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów, ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne elementy np. listki, kwiatki, figury geometryczne itp.
  • Wierzch szarlotki posmarować rozbełtanym jajkiem i ponakłuwać widelcem
  • Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, wierzch powinien zarumienić się
  • Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
    Szarlotka najlepiej smakuje ciepła z lodami 🙂
  • Smacznego!
szarlotka-blyskawiczna
szarlotka-blyskawiczna
Poprzedni wpis « Drożdżówki malinowe
Kolejny wpis Gnocchi z dynią »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia