Jakie jest najpopularniejsze jesienne ciasto? To chyba łatwa zagadka! Oczywiście szarlotka, którą koniecznie trzeba upiec i to kilka razy w sezonie. Najlepiej byłoby za każdym razem wypróbować inny przepis 🙂 Zastanawiacie się jakich jabłek użyć? W tym przepisie nie ma to większego znaczenia, mogą to być jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta lub nieco słodsze, Golster. Przepis jest bardzo łatwy i szybki ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, co zdecydowanie skraca czas oczekiwania na wspaniały deser.
Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za jabłka. Krótko je dusimy, aby zmiękły, a nadmiar soku odparował. Zbyt soczyste jabłka spowodują, że spód nasiąknie sokiem i będzie niedopieczony i zakalcem. Z przygotowaniem ciasta poradzi sobie nawet dziecko, wystarczy cienko rozwałkować ciasto, a następnie wykleić nim formę. Kolejny krok to wypełnienie formy jabłkami, całość nakrywamy cieniutkim płatem ciasta. Ze skrawków ciasta, które z pewnością zostaną, można przygotować dekorację w postaci listków i kwiatków. Po ułożeniu dekoracji na wierzchu ciasta, a przed wstawieniem do piekarnika malujemy całość rozbełtanym jajkiem. Wielkim plusem szarlotki jest to, że nie trzeba czekać, aż wystygnie, bo najlepiej smakuje na ciepło! Szarlotka jest maleńka i wystarczy tylko na 4-6 porcji, może przygotujcie z podwójnej porcji:)
Szarlotka błyskawiczna
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 180 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru
- 1 jajko małe
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby
Składniki na nadzienie
- 600 g jabłek waga po obraniu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajko małe do posmarowania wierzchu szarlotki
🔪 Instrukcje
- Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany, ciasto zagniatam przy pomocy miksera
- Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek
- Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dusić na średnim ogniu ciągle mieszając, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon (kardamon-opcjonalnie), dusić jeszcze chwilkę, zestawić z ognia i przestudzić
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 st C
- Formę o średnicy 20-21cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
- Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć ¾ ciasta, rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim dno i boki formy, na spodzie równomiernie rozsypać tartą bułkę, wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać wierzch
- Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, którym przykrywamy jabłka, sklejamy brzegi ciasta i odcinamy nadmiar z brzegów, ze skrawków ciasta można przygotować ozdobne elementy np. listki, kwiatki, figury geometryczne itp.
- Wierzch szarlotki posmarować rozbełtanym jajkiem i ponakłuwać widelcem
- Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, wierzch powinien zarumienić się
- Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.Szarlotka najlepiej smakuje ciepła z lodami 🙂
- Smacznego!
Skomentuj