Pyszne kruche ciasto, które skrywa dwie wspaniałe warstwy, jabłka i budyń.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 15
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
400gmąki pszennej krupczatki
1 ½łyżeczkiproszku do pieczenia
135gcukru
200gmasła
2średniejajka
1łyżkaśmietany 18 %lub dwie, opcjonalnie
Dodatkowo
1,7kgjabłekkwaśnych
8łyżekciemnego cukrulub tyle ile potrzebujecie, ważne aby Wam smakowało
1łyżkacynamonu
2opakowaniebudyniu waniliowegolub śmietankowego z cukrem
1lmleka
cukier puder do dekoracji ciasta
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajka, zagnieść gładkieciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce około 30 minut.
Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce (ostrze do siekania kapusty). Jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą już miękkie dodać cukier i cynamon, wymieszać, jeśli jabłka będą miały dużo soku należy nadmiar odparować.
Ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu.
Piekarnik nagrzać do 180 st C
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia rozwałkować placek wielkości formy (moja miała 26 x 40 cm) wyłożyć nim formę tak, aby było wywinięte również na brzegach.
Ciasto podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka, na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń.
Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier.
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.