• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 12 mar, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu. Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu nie przytłaczają się, a wręcz przeciwnie, pięknie ze sobą współgrają. Osobiście nie jestem amatorem budyniu i nigdy go nie jadam, ale w tej kompozycji jest naprawdę wspaniały i pasuje idealnie!

Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem

Sukcesem dobrej szarlotki jest idealne kruche ciasto, to z dzisiejszego przepisu właśnie takie jest, delikatne, a jednocześnie kruche! Osobiście uwielbiam szarlotkę ma cienkim kruchym cieście. Cienkie warstwy ciasta pozwalają dokładnie wyczuć jabłka i warstwę budyniową. Myślę, że szarlotka w tej wersji posmakuje wam na pewno. 

Szarlotka z budyniem
Print Pin
5 z 2 głosów

Szarlotka z budyniem

Pyszne kruche ciasto, które skrywa dwie wspaniałe warstwy, jabłka i budyń.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 135 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka śmietany 18 % (lub dwie, opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1,7 kg jabłek (kwaśnych)
  • 8 łyżek ciemnego cukru (lub tyle ile potrzebujecie, ważne aby Wam smakowało)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego z cukrem)
  • 1 l mleka
  • cukier puder do dekoracji ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce około 30 minut.
  • Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce (ostrze do siekania kapusty). Jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą już miękkie dodać cukier i cynamon, wymieszać, jeśli jabłka będą miały dużo soku należy nadmiar odparować.
  • Ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C
  • Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia rozwałkować placek wielkości formy (moja miała 26 x 40 cm) wyłożyć nim formę tak, aby było wywinięte również na brzegach.
  • Ciasto podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka, na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń.
  • Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
« Majonez domowy
Chleb »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    23 września, 2013 at 11:38 am

    KLASYCZNA SZARLOTKA...takiego przepisu szukałam,dla mnie najlepsza:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 11:42 am

      Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że znajdziesz u mnie więcej przepisów, które przypadną Ci do gustu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}