• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Aktualizacja: 19 Lip, 2020 · Opublikowany: 12 Mar, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu. Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu nie przytłaczają się, a wręcz przeciwnie, pięknie ze sobą współgrają. Osobiście nie jestem amatorem budyniu i nigdy go nie jadam, ale w tej kompozycji jest naprawdę wspaniały i pasuje idealnie!

Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem

Sukcesem dobrej szarlotki jest idealne kruche ciasto, to z dzisiejszego przepisu właśnie takie jest, delikatne, a jednocześnie kruche! Osobiście uwielbiam szarlotkę ma cienkim kruchym cieście. Cienkie warstwy ciasta pozwalają dokładnie wyczuć jabłka i warstwę budyniową. Myślę, że szarlotka w tej wersji posmakuje wam na pewno. 

Szarlotka z budyniem
Print Pin
5 from 2 votes

Szarlotka z budyniem

Pyszne kruche ciasto, które skrywa dwie wspaniałe warstwy, jabłka i budyń.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Porcje 15
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 135 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka śmietany 18 % lub dwie, opcjonalnie

Dodatkowo

  • 1,7 kg jabłek kwaśnych
  • 8 łyżek ciemnego cukru lub tyle ile potrzebujecie, ważne aby Wam smakowało
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem
  • 1 l mleka
  • cukier puder do dekoracji ciasta

🔪 Instrukcje

  • Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce około 30 minut.
  • Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce (ostrze do siekania kapusty). Jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą już miękkie dodać cukier i cynamon, wymieszać, jeśli jabłka będą miały dużo soku należy nadmiar odparować.
  • Ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C
  • Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia rozwałkować placek wielkości formy (moja miała 26 x 40 cm) wyłożyć nim formę tak, aby było wywinięte również na brzegach.
  • Ciasto podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka, na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń.
  • Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Poprzedni wpis « Majonez domowy
Kolejny wpis Chleb »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    23 września, 2013 at 11:38 am

    KLASYCZNA SZARLOTKA...takiego przepisu szukałam,dla mnie najlepsza:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 11:42 am

      Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że znajdziesz u mnie więcej przepisów, które przypadną Ci do gustu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia