Kuchnia meksykańska! Pyszne tortille z wyborną ryba i aromatycznymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Mexican
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
Składniki na marynatę/pastę do ryby
3łyżkisosu sojowego
2łyżkisoku z limonki
2łyżkiskórki z limonki
1szczyptapieprzu cayenne
1łyżeczkamielonych ziaren kolendry
1łyżeczkamielonego kardamonu
1ząbekczosnku
1łyżeczkamielonego kminku
400gbiałej rybyfilet bez skóry, użyłam dorsza
Składniki na salsę
½świeżego ananasa
1dużypomidor
½małejcebuli
2garścizielonej kolendry
½soku z limonki
½średniegoawokado
1sztukapapryczki chilliopcjonalnie
1szczyptasoli
½łyżeczkimielonego kminku
Dodatki
6sztukplacków tortilli
¼średniejgłówki białej kapustylub czerwona
½awokado
6sztukpapryczek Padrónopcjonalnie
sałata
⅓szklankimajonezu
¼szklankiketchupu
1średniogórek
1sztukalimonkiopcjonalne
Instrukcje
Przygotowanie ryby
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski o grubości około 2 cm, długość zależy od wielkości ryby.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce, powstanie gęsta pasta, pastę rozsypać/rozsmarować na rybie. Przyprawioną rybę włożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej lodówki lub całą noc.
Przygotowanie salsy
Obranego ananasa, pomidor i awokado pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać w maleńką kosteczkę, całość umieścić w misce dodać posiekaną kolendrę i jeśli będziecie chcieli przygotować ostrą salsę to drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość skropić sokiem z limonki przyprawić solą i kminkiem.
Przygotowanie pozostałych składników
Kapustę drobniutko posiekać, skropić odrobiną soku z limonki lekko posilić, wymieszać i odstawić
Awokado pokroić w plasterki. Papryczki Parón podsmażyć w całości na odrobinie oleju. Papryczki smażymy z każdej strony do zarumienienia, usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Majonez i ketchup wymieszać w misce.
Przed podaniem tacos należy usmażyć rybę, można zrobić to na patelni i odrobine oleju lub na grillu, jeśli będziecie chcieli przygotować je na klasycznym grillu trzeba kawałki ryby umieścić na tacce aluminiowej, grillować/smażyć, z każdej strony kilka minut.
Tortille przed podaniem podgrzać na suchej patelni, grillu lub mikrofali. Ciepłe tortille zgiąć na pół i umieścić je na chwilę między np. dwoma szklankami, po chwili tortille przestygną i uformują się na kształt łódeczek.
Teraz można podać wszystkie przygotowane dodatki, nakładać na spód placuszków sos, kapustę/sałatę, rybę, salsę, awokado, skropić sokiem z limonki itd.