• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Tacos z rybą

Tacos z rybą

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 31 lip, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado, kolendra i pomidory, z których przygotujemy pyszną salsę. Przyda się również kolorowa sałata, biała, lub czerwona kapusta, odrobina majonezu lub innego sosu na przykład barbecue lub sos musztardowo-miodowy. Tacos jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego!

tacos z ryba
Print Pin
5 z 1 głosu

Tacos z rybą

Kuchnia meksykańska! Pyszne tortille z wyborną ryba i aromatycznymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Mexican
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na marynatę/pastę do ryby

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skórki z limonki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 400 g białej ryby (filet bez skóry, użyłam dorsza)

Składniki na salsę

  • ½ świeżego ananasa
  • 1 duży pomidor
  • ½ małej cebuli
  • 2 garści zielonej kolendry
  • ½ soku z limonki
  • ½ średniego awokado
  • 1 sztuka papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

Dodatki

  • 6 sztuk placków tortilli
  • ¼ średniej główki białej kapusty (lub czerwona)
  • ½ awokado
  • 6 sztuk papryczek Padrón (opcjonalnie)
  • sałata
  • ⅓ szklanki majonezu
  • ¼ szklanki ketchupu
  • 1 średni ogórek
  • 1 sztuka limonki (opcjonalne)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ryby

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski o grubości około 2 cm, długość zależy od wielkości ryby.
  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce, powstanie gęsta pasta, pastę rozsypać/rozsmarować na rybie. Przyprawioną rybę włożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej lodówki lub całą noc.

Przygotowanie salsy

  • Obranego ananasa, pomidor i awokado pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać w maleńką kosteczkę, całość umieścić w misce dodać posiekaną kolendrę i jeśli będziecie chcieli przygotować ostrą salsę to drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość skropić sokiem z limonki przyprawić solą i kminkiem.

Przygotowanie pozostałych składników

  • Kapustę drobniutko posiekać, skropić odrobiną soku z limonki lekko posilić, wymieszać i odstawić
  • Awokado pokroić w plasterki. Papryczki Parón podsmażyć w całości na odrobinie oleju. Papryczki smażymy z każdej strony do zarumienienia, usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
  • Majonez i ketchup wymieszać w misce.
  • Przed podaniem tacos należy usmażyć rybę, można zrobić to na patelni i odrobine oleju lub na grillu, jeśli będziecie chcieli przygotować je na klasycznym grillu trzeba kawałki ryby umieścić na tacce aluminiowej, grillować/smażyć, z każdej strony kilka minut.
  • Tortille przed podaniem podgrzać na suchej patelni, grillu lub mikrofali. Ciepłe tortille zgiąć na pół i umieścić je na chwilę między np. dwoma szklankami, po chwili tortille przestygną i uformują się na kształt łódeczek.
  • Teraz można podać wszystkie przygotowane dodatki, nakładać na spód placuszków sos, kapustę/sałatę, rybę, salsę, awokado, skropić sokiem z limonki itd.
  • Smacznego!
tacos z ryba
« Pleśniak
Brownie z musem malinowym »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}