Czekoladowy spód i czekoladowe wypełnienie w połączeniu z malinami jest wspaniałe.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 37 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina7 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruchy spód
100gmąki krupczatki
70gmąki pszennej
30gcukru pudru
30gdobrej jakości kakao
1średniejajko
1szczyptasoli
½łyżeczkiproszku do pieczenia
100gzimnego masła
Składniki na nadzienie do tarty
100gmasła
150ggorzkiej czekolady najlepiej powyżej 70 %
50gcukru
3średniejajka
1szklankamalin + kilka do dekoracji
3łyżkimąki pszennej
2łyżkimąki ziemniaczanej
2łyżkicukru pudru do dekoracji
Instrukcje
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przesiane kakao, pokrojone masło na drobne kawałki i jajko. Zagnieść ciasto. Na blacie rozłożyć folię spożywczą na nią położyć ciasto, przykryć kolejną warstwą folii spożywczej i rozwałkować ( przez folię ) cienki placek 3-5 mm.
Formę na tartę ( moja miała 27 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciastem. Obciąć nadmiar ciast na brzegach. Formę z ciastem wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, przed wstawieniem do piekarnika, ponakłuwać widelcem całą powierzchnie ciasta, piec 12 minut. W czasie, kiedy spód tarty się piecze należy przygotować nadzienie.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem cały czas ubijając. Na końcu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wysypać maliny, a następnie zalać przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut.
Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować malinami.