Tarta czekoladowa z malinami na delikatnym kruchym spodzie również czekoladowym. Wypełniona pysznym nadzieniem z ciemnej czekolady jajek i soczystych malin. Po upieczeniu na wierzchu tarty tworzy się delikatna spieczona skorupka, a w środku pozostaje miękkie czekoladowe nadzienie. Konsystencja jest bardzo podobna do brownie. Tarta jest pyszna, spróbujcie podać ją z gałką lodów lub sosem z malin. Dopiekając tartę, uważajcie, aby jej nie wysuszyć, ja piekłam 25 minut bez termoobiegu. Wnętrze tarty powinno pozostać wilgotne tak, jak jest to w przypadku ciasta brownie, Smacznego!
📖 Przepis
Tarta czekoladowa z malinami
Czekoladowy spód i czekoladowe wypełnienie w połączeniu z malinami jest wspaniałe.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na kruchy spód
- 100 g mąki krupczatki
- 70 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 30 g dobrej jakości kakao
- 1 średnie jajko
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
Składniki na nadzienie do tarty
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 70 %
- 50 g cukru
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka malin + kilka do dekoracji
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przesiane kakao, pokrojone masło na drobne kawałki i jajko. Zagnieść ciasto. Na blacie rozłożyć folię spożywczą na nią położyć ciasto, przykryć kolejną warstwą folii spożywczej i rozwałkować ( przez folię ) cienki placek 3-5 mm.
- Formę na tartę ( moja miała 27 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciastem. Obciąć nadmiar ciast na brzegach. Formę z ciastem wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, przed wstawieniem do piekarnika, ponakłuwać widelcem całą powierzchnie ciasta, piec 12 minut. W czasie, kiedy spód tarty się piecze należy przygotować nadzienie.
- Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem cały czas ubijając. Na końcu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na podpieczony spód wysypać maliny, a następnie zalać przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut.
- Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować malinami.
- Smacznego!
Monika napisał
A u nas kolejny sobotni podwieczorek z tartą z malinami! Świetny przepis!
Anna napisał
Super! My też ją uwielbiamy:)))
Justyna napisał
Forma o jakiej średnicy była zastosowana w tym przepisie? Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam !
Anna napisał
Justynko, forma o średnicy 27 cm, pozdrawiam i smacznego:)
Weronika napisał
Po prostu kochamy wszystko co słodkie 🙂
kornik napisał
uwielbiam czekoladę i maliny, razem i osobno:)
Anna napisał
O tak! to jedno z najlepszych połączeń smakowych...
duzosole.blogspot.com napisał
Pysznie wygląda! muszę koniecznie wyprobowac 🙂
pozdrawiam
duzosole.blogspot.com
Anna napisał
Polecam, na drugi dzień jest jeszcze lepsza 🙂 Pozdrawiam Ania