Wspaniała tarta na kruchym spodzie z mascarpone i owocami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruchy spód
1szklankamąki pszennej
2szklankimaki krupczatki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
200gmasłazimnego
3średniejajka
50gerytrolu
½łyżeczkicynamonu
2łyżkizimnej wodyopcjonalnie
Składniki na krem
200mlśmietany 30%
500gserka mascarpone
2łyżkimiodumożna więcej do smaku
Dodatkowo
1½szklankiowoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki
6łyżekdżemu z czarnej porzeczkilub inny ulubiony
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty! Jedną wykorzystamy do dzisiejszego przepisu, a drugą przechowujemy w zamrażalniku na następny raz.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę o średnicy 26 cm, wykładamy startym ciastem, lekko je ugniatamy, ale tylko lekko. Wyklejamy też boki formy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu
Zimna śmietanę ubijamy na sztywno. W innym naczyniu serek mascarpone mieszamy z miodem, dodajemy bitą śmietanę, miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.
Na zupełnie zimy spód ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy owoce. Smacznego!
Notatki
Tartę przechowujemy pod przykryciem w lodówce, aby krem nie obsychał.