• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta owocowa bez cukru

Tarta owocowa bez cukru

Aktualizacja: 16 gru, 2020 · Opublikowany: 1 sie, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru dodałam do ciasta erytrol, który świetnie nadaje się do tego typu wypieków. Ważne jest to, że ma on zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski ładunek glikemiczny. Więcej o erytrolu możecie przeczytać we wpisie na lody mango. Oczywiście, jeśli kalorii nie liczycie, to możecie dodać zwykły cukier.

Ciasto jest bardzo dobre, lekkie i kruche. Przygotowując spód, pamiętajcie o tym, żeby nie robić go zbyt grubego. Cienka warstwa wystarczy, natomiast zbyt grube ciasto spowoduje, że po upieczeniu tarta będzie twarda. Ważnym zabiegiem w przypadku tego ciasta jest mocne schłodzenie go przed upieczeniem. Schłodzone ciasto możemy bez problemu zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód. Dzięki temu spód jest mniej zbity i bardziej delikatny niż w przypadku ciasta, które wałkujemy. Spróbujcie tego sposobu, a jestem przekonana, że zobaczycie różnicę. Podany przepis na ciasto jest na dwie duże tarty. Dzięki temu będziecie mieli zapas ciasta schowany w zamrażalniku na kolejny deser. Mrożone ciasto można przechowywać do trzech miesięcy, choć jestem przekonana, że nie będzie tyle leżało ;).

Tarta owocowa bez cukru kawałek ciasta z owocami
Tarta owocowa bez cukru
Przejdź do:
  • 🍓 Smak lata
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Inne propozycje
  • 🔄 Zamienniki
  • 📖 Przepis

🍓 Smak lata

Wszelkiego rodzaju tarty to nasze ulubione ciasta, szczególnie letnią porą. Tego rodzaju ciasta nie mogą się nie udać. Kruche ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a kiedy za oknem świeci słońce, to jest przecież bardzo ważne! Po co marnować czas na kręcenie skomplikowanych wypieków ;). Latem mamy dostęp do świeżych owoców co daje wiele możliwości. Najprostsze i najszybsze wypełnienie tarty przygotowane jest z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. To zawsze wychodzi i świetnie smakuje! Poza kruchym ciastem i kremem potrzebne są owoce, bez nich ani rusz. Lato daje mam tak wiele, że czasami trudno zdecydować się, które wybrać. Maliny, truskawki, porzeczki, poziomki, borówki i leśne jagody. Nieważne, jakie owoce wybierzecie, to tara będzie wspaniała.

🥘 Składniki

Składniki na kruchy spód

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła zimnego
  • 3 średnie jajka
  • 50 g erytrolu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie
zestaw składników potrzebnych do przygotowania kruchego ciasta do tarty
Tarta owocowa bez cukru

Składniki na krem

  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
zestaw składników na krem do tarty owocowej bez cukru
Tarta owocowa bez cukru

Dodatkowo

  • 1½ szklanki owoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub inny ulubiony

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty! Jedną wykorzystamy do dzisiejszego przepisu, a drugą przechowujemy w zamrażalniku na następny raz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
  • Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę o średnicy 26 cm, wykładamy startym ciastem, lekko je ugniatamy, ale tylko lekko. Wyklejamy też boki formy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu

  • Zimna śmietanę ubijamy na sztywno. W innym naczyniu serek mascarpone mieszamy z miodem, dodajemy bitą śmietanę, miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.
  • Na zupełnie zimy spód ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy owoce. Smacznego!

🍰 Inne propozycje

Jeśli szukacie innych inspiracji na szybkie tarty na kruchym cieście to polecam Wam poniższe przepisy. Wszystkie są bardzo smaczne i łatwe, bardzo ciekawą i smaczną tartą jest tarta z ciasta serowego. Jest też propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, zapraszam spróbujcie!

  • Tarta czereśnie i truskawki
  • Tarta z musem truskawkowym
  • Truskawkowa tarta bezglutenowa
  • Tarta z ciasta serowego

🔄 Zamienniki

Tak jak wspomniałam przygotowując ciasto możecie zrobić je na białym cukrze lub cukrze trzcinowym w ilości 60 g na podaną porcję ciasta.

Cynamon można pominąć, a zamiast niego dodać ekstrakt waniliowy lub 4 krople olejku migdałowego.

📖 Przepis

Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Tarta owocowa bez cukru

Wspaniała tarta na kruchym spodzie z mascarpone i owocami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruchy spód

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 średnie jajka
  • 50 g erytrolu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Składniki na krem

  • 200 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu (można więcej do smaku)

Dodatkowo

  • 1½ szklanki owoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (lub inny ulubiony)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty! Jedną wykorzystamy do dzisiejszego przepisu, a drugą przechowujemy w zamrażalniku na następny raz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
  • Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę o średnicy 26 cm, wykładamy startym ciastem, lekko je ugniatamy, ale tylko lekko. Wyklejamy też boki formy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu

  • Zimna śmietanę ubijamy na sztywno. W innym naczyniu serek mascarpone mieszamy z miodem, dodajemy bitą śmietanę, miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.
  • Na zupełnie zimy spód ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy owoce. Smacznego!

📋 Notatki

Tartę przechowujemy pod przykryciem w lodówce, aby krem nie obsychał. 
  • Tarta owocowa bez cukru
  • Tarta owocowa bez cukru
Tarta owocowa bez cukru
« Orkiszowy chleb z garnka
Smażone kwiaty cukinii »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}