Pyszne ciasto twarogowo-kruche i proste nadzienie owocowe, super deser.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składnik na ciasto
270gmąki pszennej+ odrobina do podsypania
200gmasław temperaturze pokojowej
100gtwarogutrzykrotnie mielonego
3sztukiżółtka
1szczyptasoli
Składniki na nadzienie
3średniejabłka
¾szklankimalinopcjonalnie
3łyżkicukru trzcinowego
1łyżkamąki ziemniaczanej
2łyżkiwody
3sztukibiałka
100gcukrudrobnego
Instrukcje
Formę do tart o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąka.
Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, twaróg, sól oraz masło, wyrobić gładkie ciasto, ciasto jest trochę lepiące, więc najłatwiej wyrobić je właśnie przy pomocy miksera.
Z ciasta uformować kulę, obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody.
W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować dwa płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto zdjąć obciążenie i papier i ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 8 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go)
Ubić białka na sztywną pianę, kiedy białka są już mocno ubite, należy zacząć dodawać po jednej łyżce cukru nie przerywając ubijania po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Na podpieczony spod wyłożyć przygotowane owoce, wyrównać i rozłożyć ubitą pianę z białek, wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec przez 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Smaczentego!
Notatki
Pamiętajcie, że podany czas pieczenia jest czasem orientacyjnym i może różnić w zależności od tego jak piecze Wasz piekarnik. Dlatego należy pilnować wypieku (szczególnie pod koniec sugerowanego czasu) i sprawdzać czy ciasto nie przypieka się zbyt mocno. Jeśli ciasto nabiera zbyt wcześnie rumieńców należ zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 st C. W przypadku, kiedy ciasto jest blade można zwiększyć temperaturę o 10 st C lub wydłużyć czas pieczenia o kilkanaście minut. Dotyczy to wszystkich ciast :)