• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z ciasta serowego

Tarta z ciasta serowego

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 20 Wrz, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta zamiast pierogów lub uszek do barszczu.

Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek i słodkiej pierzynki z ubitych białek z cukrem. Do duszonych jabłek dodałam odrobinę malin można je pominąć lub dodać inne owoce na przykład brzoskwinie czy śliwki. Zapraszam do spróbowania.

tarta-z-ciasta-serowego
Print Pin
0 from 0 votes

Tarta z ciasta serowego

Pyszne ciasto twarogowo-kruche i proste nadzienie owocowe, super deser.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Składnik na ciasto

  • 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 3 średnie jabłka
  • ¾ szklanki malin opcjonalnie
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 sztuki białka
  • 100 g cukru drobnego

🔪 Instrukcje

  • Formę do tart o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąka.
  • Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, twaróg, sól oraz masło, wyrobić gładkie ciasto, ciasto jest trochę lepiące, więc najłatwiej wyrobić je właśnie przy pomocy miksera.
  • Z ciasta uformować kulę, obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody.
  • W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować dwa płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto zdjąć obciążenie i papier i ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 8 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go)
  • Ubić białka na sztywną pianę, kiedy białka są już mocno ubite, należy zacząć dodawać po jednej łyżce cukru nie przerywając ubijania po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  • Na podpieczony spod wyłożyć przygotowane owoce, wyrównać i rozłożyć ubitą pianę z białek, wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  • Smaczentego!

📋 Notatki

Pamiętajcie, że podany czas pieczenia jest czasem orientacyjnym i może różnić w zależności od tego jak piecze Wasz piekarnik. Dlatego należy pilnować wypieku (szczególnie pod koniec sugerowanego czasu) i sprawdzać czy ciasto nie przypieka się zbyt mocno. Jeśli ciasto nabiera zbyt wcześnie rumieńców należ zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 st C. W przypadku, kiedy ciasto jest blade można zwiększyć temperaturę o 10 st C lub wydłużyć czas pieczenia o kilkanaście minut. Dotyczy to wszystkich ciast 🙂
tarta-z-ciasta-serowego
tarta-z-ciasta-serowego
tarta-z-ciasta-serowego
Poprzedni wpis « Sok z jarmużu i jabłek
Kolejny wpis Tarta z karmelizowanym czosnkiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia