Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj mascarpone, Obiad
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
300gświeżych oczyszczonych grzybów leśnych
2ząbkiczosnku
1łyżeczkarozmarynususzonego
1średniacebula
70gżółtego sera
100gmascarpone
90gśmietany 18 %
3średniejajka
3łyżkisiekanego szczypiorku
sóldo smaku
pieprzdo smaku
3łyżkimasła
3łyżkioliwy
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Obrane grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać rozmaryn i cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać grzyby i przeciśnięty czosnek, całość smażyć przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
W miseczce dokładnie wymieszać mascarpone, jajka, śmietanę, dodać posiekany szczypiorek, ¾ ser, sól i pieprz. Formę do tarty o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem francuskim tak, aby zachodziło na boki. Na ciasto, równomiernie rozłożyć grzyby, zalać przygotowaną mieszanką jajeczno-serową.
Wierzch tarty posypać pozostałym serem. Piec przez 30 minut.