• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Tarta z grzybami

Tarta z grzybami

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 9 paź, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu. Farsz musicie porządnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, a tarta będzie przepyszna. Wykorzystajcie ciepłe jesienne chwili na spacer po lesie, po którym z pewnością przyniesiecie ze sobą trochę grzybów. Będzie to pretekst do przygotowania tego pysznego dania. Zapytacie, czy można użyć pieczarek? Odpowiem tak, tyle że, to już nie będzie to samo, jednak grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie!

tarta z grzybami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z grzybami

Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj mascarpone, Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g świeżych oczyszczonych grzybów leśnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego)
  • 1 średnia cebula
  • 70 g żółtego sera
  • 100 g mascarpone
  • 90 g śmietany 18 %
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Obrane grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać rozmaryn i cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać grzyby i przeciśnięty czosnek, całość smażyć przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • W miseczce dokładnie wymieszać mascarpone, jajka, śmietanę, dodać posiekany szczypiorek, ¾ ser, sól i pieprz. Formę do tarty o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem francuskim tak, aby zachodziło na boki. Na ciasto, równomiernie rozłożyć grzyby, zalać przygotowaną mieszanką jajeczno-serową.
  • Wierzch tarty posypać pozostałym serem. Piec przez 30 minut.
  • Tartę podawać na ciepło.
  • Smacznego!
tarta z grzybami
« Drożdżowe brioszki
Chleb na jogurcie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 października, 2013 at 11:37 am

    Aniu,tartę robiłam w niedzielę, tylko nie miałam serka mascarpone i dodałam troszkę majonezu.....wyszła pyszna, naprawdę warto!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2013 at 11:41 am

      Super:) z majonezem mnie zaskoczyłaś 😉 muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    10 października, 2013 at 3:38 pm

    Na pewno pyszna;)...mam podobny przepis ,ale w środku farsz z pieczarek i brokuła...od cioci Zeni :),tego typu tarty czy zapiekani są szybkie w przygotowaniu,no i wychodzą smakuśne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2013 at 5:56 pm

      Jadłam u Zeni brokułową tartę, pycha! spróbuj tej, jest obłędna:)

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    09 października, 2013 at 4:14 pm

    Bardzo kusząca i pyszna propozycja,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2013 at 4:41 pm

      Dziękuję, polecam, bo tarta jest bardzo pyszna, ten aromat grzybów, mniam... pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}