• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Tarta z grzybami

Tarta z grzybami

Aktualizacja: 8 Lip, 2020 · Opublikowany: 9 Paź, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu. Farsz musicie porządnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, a tarta będzie przepyszna. Wykorzystajcie ciepłe jesienne chwili na spacer po lesie, po którym z pewnością przyniesiecie ze sobą trochę grzybów. Będzie to pretekst do przygotowania tego pysznego dania. Zapytacie, czy można użyć pieczarek? Odpowiem tak, tyle że, to już nie będzie to samo, jednak grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie!

tarta z grzybami
Print Pin
5 from 1 vote

Tarta z grzybami

Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj mascarpone, Obiad
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 300 g świeżych oczyszczonych grzybów leśnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 średnia cebula
  • 70 g żółtego sera
  • 100 g mascarpone
  • 90 g śmietany 18 %
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Obrane grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać rozmaryn i cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać grzyby i przeciśnięty czosnek, całość smażyć przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • W miseczce dokładnie wymieszać mascarpone, jajka, śmietanę, dodać posiekany szczypiorek, ¾ ser, sól i pieprz. Formę do tarty o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem francuskim tak, aby zachodziło na boki. Na ciasto, równomiernie rozłożyć grzyby, zalać przygotowaną mieszanką jajeczno-serową.
  • Wierzch tarty posypać pozostałym serem. Piec przez 30 minut.
  • Tartę podawać na ciepło.
  • Smacznego!
tarta z grzybami
Poprzedni wpis « Drożdżowe brioszki
Kolejny wpis Chleb na jogurcie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 października, 2013 at 11:37 am

    Aniu,tartę robiłam w niedzielę, tylko nie miałam serka mascarpone i dodałam troszkę majonezu.....wyszła pyszna, naprawdę warto!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2013 at 11:41 am

      Super:) z majonezem mnie zaskoczyłaś 😉 muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    10 października, 2013 at 3:38 pm

    Na pewno pyszna;)...mam podobny przepis ,ale w środku farsz z pieczarek i brokuła...od cioci Zeni :),tego typu tarty czy zapiekani są szybkie w przygotowaniu,no i wychodzą smakuśne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2013 at 5:56 pm

      Jadłam u Zeni brokułową tartę, pycha! spróbuj tej, jest obłędna:)

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    09 października, 2013 at 4:14 pm

    Bardzo kusząca i pyszna propozycja,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2013 at 4:41 pm

      Dziękuję, polecam, bo tarta jest bardzo pyszna, ten aromat grzybów, mniam... pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia