Szukacie przepisu na szybki obiad lub kolacje? Mam dla Was wspaniały przepis i bardzo prosty. Tarta jest bardzo smaczna, a karmelizowany czosnek smakuje wybornie.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
1opakowaniegotowego ciasta francuskiego
3główkiczosnkuduże lub 4 małe
2łyżkioliwy
3łyżkioctu balsamicznego
1łyżkacukru trzcinowegolub miód
150mlwody
2dużejajka
150gserka mascarpone
125gsera koziego- miękki może być serek do smarowania lub ser typu rolada
60gkoziego seratwardego
100mlśmietany kremówki
sóldo smaku
świeżo mielony pieprzdo smaku
1łyżkaświeżego rozmarynu - siekany
1łyżeczkatymiankuświeży posiekany
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem - dno i boki, nadmiar ciasta odciąć, na ciasto położyć papier do pieczenia wysypać obciążenie, które zapobiegnie wstaniu ciasta podczas podpiekania, może to być fasola lub specjalne obciążniki do pieczenia ciast, formę wstawić do nagrzanego piekarnia, ciasto podpiec przez około 15-20 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na około 5 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę ( nie wyłączać piekarnika).
Przygotowanie karmelizowanego czosnku
W czasie, kiedy podpiekamy tartę można przygotwać karmelizowany czosnek.
Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Do rondelka wlać wodę, około 500 ml, włożyć do niej czosnek, garnek postawić na ogniu doprowadzić wodę do wrzenia, czosnek gotować przez 3-4 minuty, odcedzić na sicie.
Rondelek oczyścić, postawić na ogniu, nalać oliwę, a kiedy się rozgrzeje wrzucić czosnek i smażyć przez 3 minuty wraz z siekanymi ziołami, dodać ocet balsamiczny i cukier oraz 150 ml wody, gotować na średnim ogniu do zredukowania płynu do minimum, zdjąć z ognia.
W miseczce rozbełtać jajka z dodatkiem śmietany, serka mascarpone, soli i pieprzu.
Na dno podpieczonego ciasta rozłożyć kawałki miękkiego sera koziego, karmelizowany czosnek z syropem oraz twardy ser, równomiernie rozlać mieszaninę jajeczno-śmietanową.
Tartę wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec przez koło 30 do 40 minut, tarta powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Tartę przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem, podajemy na ciepło z sałatką, ale tartę można zjeść również jako zimna przekąska.