• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 24 wrz, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z karmelizowanym czosnkiem. Wiem, wiem, niektórzy z Was krzywią się już na samo hasło czosnek, ale zapewniam, że pokochacie tę tartę. Czosnek do tarty najpierw jest blanszowany, a następnie karmelizowany w occie balsamicznym z dodatkiem cukru trzcinowego lub miodu. Po tych zabiegach kulinarnych czosnek staje się słodki i delikatny w smaku wręcz rozpływający się w ustach. Czosnek jest najważniejszym składnikiem tego przepisu, ale koniecznym akcentem są również kozie sery. Przyda się twardy ser typu gouda oraz miękki serek na przykład do smarowania lub serek typu rolada. Tartę można podać na obiad lub kolację, z dodatkiem sałatki najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Oryginalny przepis znalazłam w książce "Obfitość" zmieniłam trochę skład i ilości składników mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja, smacznego!

tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
Print Pin
5 z 3 głosów

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Szukacie przepisu na szybki obiad lub kolacje? Mam dla Was wspaniały przepis i bardzo prosty. Tarta jest bardzo smaczna, a karmelizowany czosnek smakuje wybornie.  
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 3 główki czosnku (duże lub 4 małe)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (lub miód)
  • 150 ml wody
  • 2 duże jajka
  • 150 g serka mascarpone
  • 125 g sera koziego (- miękki może być serek do smarowania lub ser typu rolada)
  • 60 g koziego sera (twardego)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu - siekany
  • 1 łyżeczka tymianku (świeży posiekany)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Formę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem - dno i boki, nadmiar ciasta odciąć, na ciasto położyć papier do pieczenia wysypać obciążenie, które zapobiegnie wstaniu ciasta podczas podpiekania, może to być fasola lub specjalne obciążniki do pieczenia ciast, formę wstawić do nagrzanego piekarnia, ciasto podpiec przez około 15-20 minut, następnie zdjąć papier i obciążenie i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na około 5 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę ( nie wyłączać piekarnika).

Przygotowanie karmelizowanego czosnku

  • W czasie, kiedy podpiekamy tartę można przygotwać karmelizowany czosnek.
  • Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Do rondelka wlać wodę, około 500 ml, włożyć do niej czosnek, garnek postawić na ogniu doprowadzić wodę do wrzenia, czosnek gotować przez 3-4 minuty, odcedzić na sicie.
  • Rondelek oczyścić, postawić na ogniu, nalać oliwę, a kiedy się rozgrzeje wrzucić czosnek i smażyć przez 3 minuty wraz z siekanymi ziołami, dodać ocet balsamiczny i cukier oraz 150 ml wody, gotować na średnim ogniu do zredukowania płynu do minimum, zdjąć z ognia.
  • W miseczce rozbełtać jajka z dodatkiem śmietany, serka mascarpone, soli i pieprzu.
  • Na dno podpieczonego ciasta rozłożyć kawałki miękkiego sera koziego, karmelizowany czosnek z syropem oraz twardy ser, równomiernie rozlać mieszaninę jajeczno-śmietanową.
  • Tartę wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec przez koło 30 do 40 minut, tarta powinna nabrać ładnego złotego koloru.
  • Tartę przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem, podajemy na ciepło z sałatką, ale tartę można zjeść również jako zimna przekąska.
  • Smacznego!
tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
« Tarta z ciasta serowego
Drożdżowe racuchy z jabłkami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}