Prosty i niesamowicie łatwy deser, koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 12
Kalorie 390kcal
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
140gmąki pszennej
20gmąki krupczatki
50gcukru trzcinowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1szczyptasoli
1średniejajko
90gmiękkiego masła
Składniki na krem
300mlśmietany 30%zimna
400gserka mascarpone
3łyżkicukru pudrulub więcej, według smaku
1łyżeczkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
Dodatkowo
½szklankiczereśni
¾szklankijeżynlub malin
¾szklankiczerwonych porzeczek
10sztuktruskawek
6łyżekdżemu porzeczkowegolub innego
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać, następnie dodać jako i miękkie masło, szybko zagnieść ciasto, wystarczy ręką. Ciasta jest mało i bardzo łatwo zagniata się ręcznie nie warto wyciągać robota :).
Przygotowanego ciasta nie trzeba schładzać, od razu wyklejamy nim spód formy. Na wcześniej wycięty kawałek papieru do pieczenia położyłam ciasto, wcześniej lekko podsypałam z dwóch stron mąką i rozwałkowałam. Placek powinien być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca nakłóć całą powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy pomocy szpatułki, masa powinna mieć gładka konsystencję. Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii.
Na spód ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować na całej powierzchni, następnie wyłożyć cały krem wyrównać powierzchnię, na górę rozsypać owoce. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przez noc zrobić się delikatne, a krem stężeje.
Smacznego!
Notatki
Ciasta tego typu przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby krem nie obsychał. Najlepiej przykryć formę z ciastem folią spożywczą.