• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z mascarpone i owocami

Tarta z mascarpone i owocami

Aktualizacja: 5 cze, 2020 · Opublikowany: 30 cze, 2018 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto? Biszkopt z musem, czy ucierane z owocami, a może tarta, taka najprostsza tarta z mascarpone i owocami? Osobiście uwielbiam tarty za łatwość i szybkość przygotowania no i oczywiście za ich smak. Połączenie kruchego delikatnego ciasta z prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone i śmietany to najlepsze zestawienie ze świeżymi owocami. Świeże owoce takie jak maliny, borówki, jeżyny, truskawki i porzeczki wspaniale komponują się z kremem. Owoce swoją kwaśną nutą idealnie dopełniają harmonię smaków.

tarta z mascarpone i owocami
Tarta z mascarpone i owocami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Porady
  • 🍰 Podobne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 90 g miękkiego masła

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30% zimna
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru lub więcej, według smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie

Dodatkowo

  • ½ szklanki czereśni
  • ¾ szklanki jeżyn lub malin
  • ¾ szklanki czerwonych porzeczek
  • 10 sztuk truskawek
  • 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać, następnie dodać jako i miękkie masło, szybko zagnieść ciasto, wystarczy ręką. Ciasta jest mało i bardzo łatwo zagniata się ręcznie nie warto wyciągać robota.
  • Przygotowanego ciasta nie trzeba schładzać, od razu wyklejamy nim spód formy. Na wcześniej wycięty kawałek papieru do pieczenia położyłam ciasto, wcześniej lekko podsypałam z dwóch stron mąką i rozwałkowałam. Placek powinien być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca należy nakłóć całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy pomocy szpatułki, masa powinna mieć gładka konsystencję. Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii.
  • Na spód ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować na całej powierzchni, następnie wyłożyć cały krem wyrównać powierzchnię, na górę rozsypać owoce. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przez noc zrobić się delikatne, a krem stężeje. 
tarta z mascarpone i owocami

To ważne, żeby w sezonie letnim jeść jak najwięcej świeżych owoców! Wiem, że niestety wiele osób nawet nie sięgnie po porzeczki czy truskawki ot, tak, żeby zjeść garść. Zapewniam, że po to ciasto sięgnie każdy i to niejeden raz :)! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy zagnieść je ręcznie i od razu wykleić nim formę, a następnie upiec.

🎂 Porady

Oczywiście ciasta można zrobić więcej i część zamrozić, będzie na wypadek nagłej potrzeby upieczenia czegoś słodkiego. Spód można upiec na dzień lub dwa przed przygotowaniem ciasta. Ciasto po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu należy zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym miejscu do czasu przygotowania.

Wspomnę o jeszcze jednej sprawie, o której przypominam dość często, ale to ważne! Spód z ciast kruchych powinien być cienki! Nieważne czy pieczemy szarlotkę, czy tartę owocową spód zawsze powinien być cienki! Jeśli nie macie tak dużej formy, jaką proponuję w przepisie, oczywiście możecie ciasto upiec w mniejszej. W takiej sytuacji część ciasta należy odciąć i przechować w zamrażalniku na następny raz. Można w dowolnej chwili upiec pyszną tartę lub mini tartaletki, które możecie wypełnić dowolnym kremem.

Zbyt gruba warstwa ciasta to zły pomysł, ciasto po upieczeniu będzie twarde, grube i dominujące w smaku. Pamiętajcie o tym! Mam nadzieję, że tarta z mascarpone i owocami będzie smakowała Wam tak bardzo, jak i nam, smacznego!

🍰 Podobne przepisy

  • Tarta z musem truskawkowym
  • Tarta czekoladowo miętowa
  • Tarta czereśnie i truskawki
  • Tarta z borówkami

📖 Przepis

tarta z mascarpone i owocami
Print Pin
4,91 z 10 głosów

Tarta z mascarpone i owocami

Prosty i niesamowicie łatwy deser, koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Kalorie 390kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 90 g miękkiego masła

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30% (zimna)
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, według smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • ½ szklanki czereśni
  • ¾ szklanki jeżyn (lub malin)
  • ¾ szklanki czerwonych porzeczek
  • 10 sztuk truskawek
  • 6 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać, następnie dodać jako i miękkie masło, szybko zagnieść ciasto, wystarczy ręką. Ciasta jest mało i bardzo łatwo zagniata się ręcznie nie warto wyciągać robota :).
  • Przygotowanego ciasta nie trzeba schładzać, od razu wyklejamy nim spód formy. Na wcześniej wycięty kawałek papieru do pieczenia położyłam ciasto, wcześniej lekko podsypałam z dwóch stron mąką i rozwałkowałam. Placek powinien być troszkę większy niż średnica spodu formy, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowany placek przeniosłam wraz z papierem do formy, następnie przy pomocy widelca nakłóć całą powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika, piec ciasto do zarumienienia się, czyli około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy pomocy szpatułki, masa powinna mieć gładka konsystencję. Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii.
  • Na spód ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować na całej powierzchni, następnie wyłożyć cały krem wyrównać powierzchnię, na górę rozsypać owoce. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przez noc zrobić się delikatne, a krem stężeje. 
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasta tego typu przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby krem nie obsychał. Najlepiej przykryć formę z ciastem folią spożywczą.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Tarta z mascarpone i owocami
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
390
% Daily Value*
Tłuszcze
 
27
g
42
%
Tłuszcze nasycone
 
16
g
80
%
Cholesterol
 
76
mg
25
%
Sód
 
146
mg
6
%
Potas
 
161
mg
5
%
Węglowodany
 
33
g
11
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Cukier
 
18
g
20
%
Białko
 
5
g
10
%
Witamina A
 
853
IU
17
%
Witamina C
 
9
mg
11
%
Wapń
 
118
mg
12
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
  • tarta z mascarpone i owocami
  • tarta z mascarpone i owocami
tarta z mascarpone i owocami
« Ciasto z malinami
Jagodzianki pyszne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Miko napisał

    25 stycznia, 2020 at 3:47 pm

    5 stars
    Wyszlo pyszne! To moj trzeci przepis na tarte, na razie najlepszy 🙂 Ciasto naprawde w porzadku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 stycznia, 2020 at 6:15 pm

      Wspaniale! Bardzo się cieszę, że smakuje, z letnimi owocami jest bombowa 🙂

      Odpowiedz
  2. Anna napisał

    06 lipca, 2019 at 9:16 am

    Witam serdecznie,
    To 180 st to piekarnik z termoobiegiem?

    Pozdrawiam, Anna

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 lipca, 2019 at 12:01 pm

      W przepisie podaję zazwyczaj, czy ciasto pieczemy z termoobiegiem, czy bez niego. W tym przypadku ma to być 180 st C. bez termoobiegu, ale można upiec spód z termoobiegiem, trzeba tylko troszkę zmniejszyć temperaturę lub sprawdzić przed upływem czasu czy ciasto jest już odpowiednio wypieczone.

      Odpowiedz
  3. An etka napisał

    30 czerwca, 2018 at 5:03 pm

    Aniu, nie podałaś składników kremu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2018 at 11:19 pm

      Dziękuję Ci bardzo, gdzieś się zawieruszyły 😉 ale już są na miejscu, pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}