Terrina w tej wersji jest wspaniałym dodatkiem, który można podać na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
150gtwarożku śmietankowegoużyłam z Piątnicy
100gcienkich płatów wędzonego łososia
¼dojrzałego awokado
4połówkisuszonych pomidorów
2łyżkidrobno posiekanego świeżego koperku
pieprzdo smaku
sóldo smaku
¼średniejcytryny
Instrukcje
Awokado pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny. Suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z twarożkiem. Dodać koperek, całość doprawić solą i pieprzem.
Przygotować około 50 cm foli spożywczej, wysmarować ją olejem. Na przygotowaną folię ułożyć płaty łososia, powinny delikatnie zachodzić na siebie. Folię z łososiem przenieść do ceramicznego naczynia (kształt dowolny) folię z rybą dopasować do jego kształtu.
Na tak przygotowane dno z łososia wyłożyć twarożek, całość wygładzić łyżką, brzegi łososia zawinąć do środka, przykryć folią i docisnąć dość mocno, ale z umiarem, żeby nie uszkodzić delikatnej struktury.
Na wierzchu położyć mały talerzyk pasujący rozmiarem i delikatnie obciążyć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przed podaniem wyjąć z naczynia chwytając za folię, delikatnie przenieść i ułożyć na talerzu "do góry nogami".
Całość udekorować koperkiem, kroić bardzo ostrym nożem.