• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Terrina z twarożku i łososia

Terrina z twarożku i łososia

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 8 kwi, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, terriny bez pieczenia, czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona ze śmietankowego twarożku wymieszanego z awokado i suszonymi pomidorami. Farsz twarogowy owinęłam plastrami pysznego wędzonego łososia. Przed podaniem koniecznie schłodźcie danie, dzięki temu będzie łatwiej się kroić. Terrina z twarożku i łososia w takiej postaci to wspaniała przystawka, którą można podać na śniadanie. Podaję ją na śniadanie Wielkanocne z domowym chrupiącym pieczywem i dodatkowymi plastrami awokado. Polecam!

Print Pin
5 z 1 głosu

Terrina z twarożku i łososia

Terrina w tej wersji jest wspaniałym dodatkiem, który można podać na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g twarożku śmietankowego (użyłam z Piątnicy)
  • 100 g cienkich płatów wędzonego łososia
  • ¼ dojrzałego awokado
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • ¼ średniej cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Awokado pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny. Suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z twarożkiem. Dodać koperek, całość doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować około 50 cm foli spożywczej, wysmarować ją olejem. Na przygotowaną folię ułożyć płaty łososia, powinny delikatnie zachodzić na siebie. Folię z łososiem przenieść do ceramicznego naczynia (kształt dowolny) folię z rybą dopasować do jego kształtu.
  • Na tak przygotowane dno z łososia wyłożyć twarożek, całość wygładzić łyżką, brzegi łososia zawinąć do środka, przykryć folią i docisnąć dość mocno, ale z umiarem, żeby nie uszkodzić delikatnej struktury.
  • Na wierzchu położyć mały talerzyk pasujący rozmiarem i delikatnie obciążyć. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia przed podaniem wyjąć z naczynia chwytając za folię, delikatnie przenieść i ułożyć na talerzu "do góry nogami".
  • Całość udekorować koperkiem, kroić bardzo ostrym nożem.
  • Smacznego!
terrina z twarozku i lososia
terrina z twarozku i lososia
« Precle drożdżowe
Chleb pszenno żytni z ziarnami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}