Fantastyczny torcik z aromatyczną czarną porzeczka i czekoladą!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto czekoladowe
80gmasła
40gciemnej czekolady
25gkakao
100gśmietany 18%w temp. pokojowej
100gmąki pszennej
½łyżeczkisody oczyszczonej
½łyżeczkiproszku do pieczenia
1szczyptasoli
2małejajka
100gcukru
Składniki na mus z czarnej porzeczki
400gczarnej porzeczki
230mlśmietany 30lub 36%
4łyżkicukru
1torebkagalaretki o smaku czarnej porzeczkiprzeznaczonej na 500 ml wody
Dodatkowo
40gczekoladymoże być ciemna lub mleczka
40gśmietany 30%
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C opcja góra-dół.
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce poza cukrem i kakaem.
W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Do miski wbić jajka (całe) ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę oraz śmietanę, wymieszać na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche miksując na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników.
Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie musu
*Jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową porzeczki można przecisnąć przez wyciskarkę, zaoszczędzi to wiele pracy :) - przetarte porzeczki zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
Kiedy ciasto jest już zimne, a galaretka tężeje można przystąpić do wykończenia ciasta.
Ściąć górną część ciasta (jeśli podczas pieczenia urósł garb) ciasto włożyć do tej samej formy w której się piekło, ale należy wyłożyć dno i brzegi formy folia spożywczą, a na nią dopiero włożyć ciasto czekoladowe.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę dodać do tężejącego musu z czarnej porzeczki, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Mus wylać na ciasto, formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, aby masą stężała. Kiedy mus będzie już sztywny można udekorować ciasto polewą czekoladową.
W rondelku umieścić śmietanę i mocno podgrzać, ale nie gotować! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do połączenia się w jednorodną masę, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z formy, zdjąć folię, a ciasto przełożyć na talerz lub paterę, udekorować wierzch ciasta przygotowaną polewą.
Ciasto można również udekorować pokruszonym kawałkiem ciasta, które zostało ścięte celem wyrównania spodniej części ciasta, wierzch będzie pięknie wyglądał jakby pokryty był czarną ziemią, ale to już sami zdecydujcie co wolicie polewę czekoladową, czy kruszone ciasto ;).
Smaczenego!
Notatki
Pamiętajcie o tym, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej!*Jeśli nie macie wyciskarki, porzeczki należy po umyciu włożyć do garna i zagotować tak, aby zmiękły, następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek, przetarte porzeczki umieścić w garnku i zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, odstawić do wystudzenia