• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Torcik z czarną porzeczką

Torcik z czarną porzeczką

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 22 Lip, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Zapraszam dziś na czekoladowy torcik z czarną porzeczką! Śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pory letniej, bo przygotowane z królową lipca, czyli czarną porzeczką! Ciasto to gruby dość ciężki i mocno czekoladowy spód w stylu murzynka jest to ucierane ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i śmietany. Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie wyjmijcie odpowiednio wcześniej składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową, jest to niezbędne, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać! Jest to niezmienna i sztywna zasada ciast ucieranych.

Na czekoladowym spodzie spoczywa mus z czarnej porzeczki zagęszczony galaretką z dodatkiem bitej śmietany. Smak ciasta jest fantastyczny kwaskowy mocno czarnoporzeczkowy, osobiście uwielbiam czarną porzeczkę więc mi ciasto smakuje bardzo 🙂 Górę oblałam polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, można ją pominąć, choć ja nie zrezygnowałabym z niej, bo daje fajne podkreślenie i nawiązuje do mocno czekoladowego dołu. Torcik jest łatwy, trzeba tylko pamiętać, że potrzebuje on minimum kilku godzin w lodówce, a najlepiej całą noc, aby mus porządnie stężał. Smacznego!

torcik z czarna porzeczka
Print Pin
5 from 2 votes

Torcik z czarną porzeczką

Fantastyczny torcik z aromatyczną czarną porzeczka i czekoladą!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Porcje 10
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 80 g masła
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 25 g kakao
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru

Składniki na mus z czarnej porzeczki

  • 400 g czarnej porzeczki
  • 230 ml śmietany 30 lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka galaretki o smaku czarnej porzeczki przeznaczonej na 500 ml wody

Dodatkowo

  • 40 g czekolady może być ciemna lub mleczka
  • 40 g śmietany 30%

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C opcja góra-dół.
  • Wszystkie składniki suche wymieszać w misce poza cukrem i kakaem.
  • W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.
  • Do miski wbić jajka (całe) ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche miksując na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie musu

  • *Jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową porzeczki można przecisnąć przez wyciskarkę, zaoszczędzi to wiele pracy 🙂 - przetarte porzeczki zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
  • Kiedy ciasto jest już zimne, a galaretka tężeje można przystąpić do wykończenia ciasta.
  • Ściąć górną część ciasta (jeśli podczas pieczenia urósł garb) ciasto włożyć do tej samej formy w której się piekło, ale należy wyłożyć dno i brzegi formy folia spożywczą, a na nią  dopiero włożyć ciasto czekoladowe.
  • Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę dodać do tężejącego musu z czarnej porzeczki, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
  • Mus wylać na ciasto, formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, aby masą stężała. Kiedy mus będzie już sztywny można udekorować ciasto polewą czekoladową.
  • W rondelku umieścić śmietanę i mocno podgrzać, ale nie gotować! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do połączenia się w jednorodną masę, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z formy, zdjąć folię, a ciasto przełożyć na talerz lub paterę, udekorować wierzch ciasta przygotowaną polewą.
  • Ciasto można również udekorować pokruszonym kawałkiem ciasta, które zostało ścięte celem wyrównania spodniej części ciasta, wierzch będzie pięknie wyglądał jakby pokryty był czarną ziemią, ale to już sami zdecydujcie co wolicie polewę czekoladową, czy kruszone ciasto ;).
  • Smaczenego!

📋 Notatki

Pamiętajcie o tym, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej!
*Jeśli nie macie wyciskarki, porzeczki należy po umyciu włożyć do garna i zagotować tak, aby zmiękły, następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek, przetarte porzeczki umieścić w garnku i zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, odstawić do wystudzenia
torcik z czarna porzeczka
torcik z czarna porzeczka
torcik z czarna porzeczka
Poprzedni wpis « Gofry z cukinii
Kolejny wpis Kurki w sosie mascarpone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. An etka napisał

    22 lipca, 2016 at 4:16 pm

    Aniu, wspaniały ten torcik :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lipca, 2016 at 4:22 pm

      Dziękuję Kochana 🙂 a jaki dobry...

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        23 lipca, 2016 at 5:48 pm

        Wyobrażam sobie :). Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę 🙂 !

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          24 lipca, 2016 at 6:27 pm

          Dziękuję:) osobiście uwielbiam czarną porzeczkę i czekoladkę 🙂

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia