Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Tort bezowy z kremem kawowym
Klasyczna beza z fantastycznym kremem i owocami
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Deser
Przygotowanie
25
minuty
minuty
Gotowanie
1
godzina
godzina
40
minuty
minuty
Całkowity czas
2
godziny
godziny
5
minuty
minuty
Porcje
12
Autor
Anna
Składniki
Składniki na bezę
6
białek
300
g
cukru pudru
1
łyżka
octu winnego
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
+2 łyżki do posypania blachy
1
łyżka
skórki otartej z cytryny
2
łyżki
masła
Składniki na krem
300
g
serka mascarpone
225
ml
śmietany do ubijania
sok z połowy cytryny
4
łyżki
kawy rozpuszczalnej
6
łyżek
likieru Amaretto
3
łyżki
cukru pudru
Dodatkowo
¾
szklanki
borówek amerykańskich
kilka truskawek
Instrukcje
Wykonanie bezy jest w moim przepisie na
tort bezowy z truskawkami
Serek mascarpone włożyć do miski, dodać cukier, likier, sok z cytryny, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody.
Wszystko zmiksować na wolnych obrotach, dodać wcześniej ubitą śmietanę i jeszcze raz delikatnie zmiksować na wolnych obrotach.
Na zimny blat bezowy nakładam ⅓ kremu i przykrywam go drugim blatem.
Ponownie nakładam krem i przykrywam trzecim blatem, resztę kremu nakładam na wierzch tortu i dekoruję owocami.
Smacznego!