Wspaniały deser tiramisu zna każdy, a tort w tej wersji znacie?
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery, mascarpone
Przygotowanie 1 godzinagodzina
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina40 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
5dużychjajek
¾szklankimąki pszennej
¾szklankidrobnego cukru
¼szklankimąki ziemniaczanej
Składniki na krem
400mlśmietany kremówki 30 % lub 36 %
500gserka mascarpone
7łyżekcukru pudru
2łyżkiekstraktu waniliowegoopcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
Do nasączenia
80mllikieru kawowego lub likieru Amaretto
100mlmocnej czarnej kawy
Dodatkowo
1szklankamalin świeżychlub mrożonych
1/ 4szklankidobrej jakości kakao
kilka łyżek dżemu malinowegoporzeczkowego lub innego ulubionego
Instrukcje
Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, porcjami dodać cukier ciągle ubijając, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka.
Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :).
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty.
Przygotowanie kremu
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy i 3 łyżki bitej śmietany, zmiksować do połączenia, następnie dodać pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksować.
Zaparzyć kawę dodać do niej likier. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
Następnie nałożyć kilka łyżek dżemu, używając długiego noża, rozsmarować cienką warstwę, na dżem nałożyć kilka łyżek kremu, również rozsmarować na całej powierzchni, kakao wsypać do sitka i posypać nim krem.
Tak przygotowaną pierwszą warstwę tortu przykryć kolejnym blatem, który znów należy nasączyć, następnie nałożyć kilka łyżek kremu, a na krem rozsypać równomiernie maliny, przykryć trzecim wcześniej nasączonym blatem, należy ułożyć go nasączoną stroną do malin. Resztę kremu rozsmarować na górze i bokach tortu na koniec obficie posypać przesianym kakao.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce, najlepiej pod przykryciem, aby tort nie obsychał.