• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort tiramisu

Tort tiramisu

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 4 mar, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu. Piekłam tort truskawkowy, owocowy, kajmakowy, ale największą popularnością cieszył się tort tiramisu! Dziś podzielę się z Wami przepisem na ten wspaniały, przepyszny i bardzo łatwy tort. Amatorzy kawy z pewnością będą  w siódmym niebie, a ci, którzy na co dzień kawy nie piją też powinni być bardzo zadowoleni, bo tort jest wyśmienity.

tort tiramisu
Tort tiramisu
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Tort
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią

Do nasączenia

  • 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto
  • 100 ml mocnej czarnej kawy

Dodatkowo

  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao
  • kilka łyżek dżemu malinowego porzeczkowego lub innego ulubionego

🔪 Instrukcje

  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, porcjami dodać cukier ciągle ubijając, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :).
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy i 3 łyżki bitej śmietany, zmiksować do połączenia, następnie dodać pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksować.
  • Zaparzyć kawę dodać do niej likier. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
  • Następnie nałożyć kilka łyżek dżemu, używając długiego noża, rozsmarować cienką warstwę, na dżem nałożyć kilka łyżek kremu, również rozsmarować na całej powierzchni, kakao wsypać do sitka i posypać nim krem.
  • Tak przygotowaną pierwszą warstwę tortu przykryć kolejnym blatem, który znów należy nasączyć, następnie nałożyć kilka łyżek kremu, a na krem rozsypać równomiernie maliny, przykryć trzecim wcześniej nasączonym blatem, należy ułożyć go nasączoną stroną do malin. Resztę kremu rozsmarować na górze i bokach tortu na koniec obficie posypać przesianym kakao.
  • Przed podaniem tort schłodzić w lodówce, najlepiej pod przykryciem, aby tort nie obsychał.

🎂 Tort

Tort jest wilgotny i bardzo ważne jest, aby ponczu do nasączenia nie żałować! Krem jest banalny, bo składa się z bitej śmietany i serka mascarpone. Między warstwy tortu dla wzbogacenia jego smaku dodałam maliny i dżem z czarnej porzeczki w innej wersji użyłam dżemu malinowego, który również świetnie pasował. Do tego spora ilość dobrego kakao, którym przesypujemy warstwy i dekorujemy tort. Oczywiście, biszkopt upiekłam z niezawodnego przepisu, który szczególnie polecam! Biszkopt można upiec w wolnym czasie, wystudzić, a następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.  Kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wystarczy wyjąć z zamrażalnika 30 minut przed planowanym zrobieniem tortu. Biszkopt rozmrozi się w czasie, kiedy będziemy przygotowywać resztę dodatków, to skróci nam pracę. Zachęcam, zróbcie go sami, a ja wracam do rozkoszowania się ostatnim kawałkiem ♥

📖 Przepis

tort tiramisu
Print Pin
5 z 2 głosów

Tort tiramisu

Wspaniały deser tiramisu zna każdy, a tort w tej wersji znacie?
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery, mascarpone
Porcji 12
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)

Do nasączenia

  • 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto
  • 100 ml mocnej czarnej kawy

Dodatkowo

  • 1 szklanka malin świeżych (lub mrożonych)
  • 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao
  • kilka łyżek dżemu malinowego (porzeczkowego lub innego ulubionego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, porcjami dodać cukier ciągle ubijając, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :).
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 lub 3 blaty.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy i 3 łyżki bitej śmietany, zmiksować do połączenia, następnie dodać pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksować.
  • Zaparzyć kawę dodać do niej likier. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
  • Następnie nałożyć kilka łyżek dżemu, używając długiego noża, rozsmarować cienką warstwę, na dżem nałożyć kilka łyżek kremu, również rozsmarować na całej powierzchni, kakao wsypać do sitka i posypać nim krem.
  • Tak przygotowaną pierwszą warstwę tortu przykryć kolejnym blatem, który znów należy nasączyć, następnie nałożyć kilka łyżek kremu, a na krem rozsypać równomiernie maliny, przykryć trzecim wcześniej nasączonym blatem, należy ułożyć go nasączoną stroną do malin. Resztę kremu rozsmarować na górze i bokach tortu na koniec obficie posypać przesianym kakao.
  • Przed podaniem tort schłodzić w lodówce, najlepiej pod przykryciem, aby tort nie obsychał.
  • Smacznego!
tort tiramisu
tort tiramisu
« Groszek ptysiowy
Pizza z pieczarkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    19 lutego, 2021 at 12:26 pm

    Biszkopt wyszedł cudowny a reszta jeszcze w trakcie Dziękuję za przepis ♥️

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2021 at 3:30 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Życzę smacznego!

      Odpowiedz
  2. Gosia napisał

    23 sierpnia, 2017 at 5:12 pm

    Zrobiłam ten tort na weekend - wszyscy chwalili 🙂 Dziękuję 🙂

    Aniu a tak zapytam ogólnie, jaki masz sposób na posypanie boków ciasta - kakao i opadało na blat i prawie nic nie zostało na bokach :/

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2017 at 9:32 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂 Jeśli chodzi o posypywanie boków to z tym zawsze jest mały problem 😉 Zazwyczaj pomagam sobie niewielką karteczką, którą przykładam do dołu tortu odchylam pod kontem i z góry posypuję kakao z sitka, a to co opada na karteczkę "przyklejam" do brzegów tortu i tak w kółko. Teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby wykorzystać mała gumową gruszkę (taką, jak do czyszczenia nosków bobasów) naciągnąć tam kakao i wydmuchiwać je na boki tortu, może będzie to najwygodniejszy sposób 😉 Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    05 marca, 2014 at 1:53 pm

    Oczywiście z chudym mlekiem 😉

    Odpowiedz
  4. Janusz Galka napisał

    05 marca, 2014 at 7:32 am

    W srode popielcowa poprosze to dietetyczno - postne capuccino z prawej!:)

    Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    04 marca, 2014 at 1:56 pm

    Hej...faktycznie,po przeczytaniu całego przepisu, nie jest aż tak strasznie skomplikowany,jak przystało na tort...także drukuję przepis 🙂 !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2014 at 12:07 am

      Polecam, pyszny i naprawdę bardzo prosty 🙂

      Odpowiedz
  6. Inspirowane Smakiem napisał

    04 marca, 2014 at 5:38 am

    Baaardzo lubię tort tiramisu, dobry pomysł z dodatkowym przełożeniem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 marca, 2014 at 10:12 am

      Dziękuję, przełożenie naprawdę dodaje charakterku 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}