Wspaniały tort przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego przełożony lekką pianką malinową.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 1 godzinagodzina
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina40 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
3dużejajkaw temperaturze pokojowej
100gdrobnego cukru
80gmąki pszennejtorowej
20gkakaogorzkie dobrej jakości
Składniki na piankę malinową
200gśmietany 30%zimna
1opakowaniegalaretki malinowejprzeznaczonej na 500 ml wody
1szklankamalinmogą być mrożone
Składniki na poncz
½szklankiherbaty malinowejlub wody
8łyżeksoku z cytrynyw wersji dorosłych może to być alkohol
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
Przesiać mąkę i kakao, odstawić.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić na sztywną pianę, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut.Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
Upieczony biszkopt pozostawiamy w piekarniku na około 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie można przełożyć biszkopt na kratkę i po całkowitym wystudzeniu odkroić boki biszkoptu od brzegów formy, wyjąć biszkopt i przekroić na dwie części (poziomo).
Przygotowanie pianki
Galaretkę rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, cała żelatyna powinna rozpuścić się, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na sztywno, następnie do tężejącej galaretki dodać dwie łyżki ubitej śmietany i zmiksować, śmietanę i galaretkę mieszamy stopniowo, żeby nie zrobiły się w piance skrzepy. Pozostałą część galaretki wlać w dwóch porcjach do śmietany jednocześnie miksując.
Po połączeniu śmietany i galaretki masa może być zbyt płynna, aby nakładać ją na biszkopt w tym celu należy delikatnie schłodzić ją w lodówce, ale trzeba bardzo pilnować, żeby się nie ścięła! Zaglądając do niej co kilka minut przemieszajcie ją.
Na paterę ułożyć pierwszy blat biszkoptu nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę stężałej pianki w piankę wcisnąć maliny, drugi blat biszkoptu posmarować odrobiną pianki i nałożyć (częścią posmarowaną) na malin, docisnąć delikatnie nasączyć z góry, resztą pianki posmarować boki i wierzch tortu.
Brzegi tortu można udekorować okruszkami pozostałymi z biszkoptu lub pokruszyć kilka ciastek czekoladowych, wierzch udekorowałam "pudrem" z malin liofilizowanych lub możecie użyć kolorowych cukierków lub wiórków z czekolady.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Notatki
Jeśli boicie się, że masa rozleje się podczas wykańczania tortu, to można tort przygotować w tortownicy. W tym celu należy jedną część biszkoptu włożyć na dno formy, zapiąć obręcz a następni już w formie nałożyć krem i kolejny blat biszkoptu tak jak jest to opisane w przepisie, na wierzch również nałożyć krem, a boki udekorować dopiero po schłodzeniu.