• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort z pianką malinową

Tort z pianką malinową

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 4 Lut, 2017 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami. Wybrałam więc biszkopt kakaowy, który przełożyłam lekkim kremem piankowym. Biszkopt można upiec dzień lub dwa wcześniej należy tylko dobrze zabezpieczyć go, żeby nie obsychał. Wystarczy po całkowitym wystudzeniu zawinąć biszkopt w folię spożywczą lub zamknąć w torbie foliowej i przechować w chłodnym miejscu. W momencie, kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wyjmujemy biszkopt i przygotowujemy krem i wykańczamy tort. Tort jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać galaretkę z bitą śmietaną poczekać chwilę, żeby pianka stężała i już można przekładać  biszkopt. W tężejącą piankę wciskamy kilka maliny i tort gotowy. Tort polecam również na zbliżające się Walentynki, z pewnością ukochana osoba będzie mile zaskoczona taką słodką niespodzianką. Smacznego!

tort z pianka malinowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Tort z pianką malinową

Wspaniały tort przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego przełożony lekką pianką malinową. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 40 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej (torowej)
  • 20 g kakao (gorzkie dobrej jakości)

Składniki na piankę malinową

  • 200 g śmietany 30% (zimna)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (przeznaczonej na 500 ml wody)
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)

Składniki na poncz

  • ½ szklanki herbaty malinowej (lub wody)
  • 8 łyżek soku z cytryny (w wersji dorosłych może to być alkohol)

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
  • Przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić na sztywną pianę, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
  • Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut.
    Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
  • Upieczony biszkopt pozostawiamy w piekarniku na około 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie można przełożyć biszkopt na kratkę i po całkowitym wystudzeniu odkroić boki biszkoptu od brzegów formy, wyjąć biszkopt i przekroić na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki

  • Galaretkę rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, cała żelatyna powinna rozpuścić się, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na sztywno, następnie do tężejącej galaretki dodać dwie łyżki ubitej śmietany i zmiksować, śmietanę i galaretkę mieszamy stopniowo, żeby nie zrobiły się w piance skrzepy. Pozostałą część galaretki wlać w dwóch porcjach do śmietany jednocześnie miksując.
  • Po połączeniu śmietany i galaretki masa może być zbyt płynna, aby nakładać ją na biszkopt w tym celu należy delikatnie schłodzić ją w lodówce, ale trzeba bardzo pilnować, żeby się nie ścięła! Zaglądając do niej co kilka minut przemieszajcie ją.
  • Na paterę ułożyć pierwszy blat biszkoptu nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę stężałej pianki w piankę wcisnąć maliny, drugi blat biszkoptu posmarować odrobiną pianki i nałożyć (częścią posmarowaną) na malin, docisnąć delikatnie nasączyć z góry, resztą pianki posmarować boki i wierzch tortu.
  • Brzegi tortu można udekorować okruszkami pozostałymi z biszkoptu lub pokruszyć kilka ciastek czekoladowych, wierzch udekorowałam "pudrem" z malin liofilizowanych lub możecie użyć kolorowych cukierków lub wiórków z czekolady.
  • Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli boicie się, że masa rozleje się podczas wykańczania tortu, to można tort przygotować w tortownicy. W tym celu należy jedną część biszkoptu włożyć na dno formy, zapiąć obręcz a następni już w formie nałożyć krem i kolejny blat biszkoptu tak jak jest to opisane w przepisie, na wierzch również nałożyć krem, a boki udekorować  dopiero po schłodzeniu.
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa
Poprzedni wpis « Sałatka z ciecierzycą
Kolejny wpis Pulpeciki z dynią - wegańskie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie