• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort z pianką malinową

Tort z pianką malinową

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 4 lut, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami. Wybrałam więc biszkopt kakaowy, który przełożyłam lekkim kremem piankowym. Biszkopt można upiec dzień lub dwa wcześniej należy tylko dobrze zabezpieczyć go, żeby nie obsychał. Wystarczy po całkowitym wystudzeniu zawinąć biszkopt w folię spożywczą lub zamknąć w torbie foliowej i przechować w chłodnym miejscu. W momencie, kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wyjmujemy biszkopt i przygotowujemy krem i wykańczamy tort. Tort jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać galaretkę z bitą śmietaną poczekać chwilę, żeby pianka stężała i już można przekładać  biszkopt. W tężejącą piankę wciskamy kilka maliny i tort gotowy. Tort polecam również na zbliżające się Walentynki, z pewnością ukochana osoba będzie mile zaskoczona taką słodką niespodzianką. Smacznego!

tort z pianka malinowa
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Tort z pianką malinową

Wspaniały tort przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego przełożony lekką pianką malinową. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej (torowej)
  • 20 g kakao (gorzkie dobrej jakości)

Składniki na piankę malinową

  • 200 g śmietany 30% (zimna)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (przeznaczonej na 500 ml wody)
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)

Składniki na poncz

  • ½ szklanki herbaty malinowej (lub wody)
  • 8 łyżek soku z cytryny (w wersji dorosłych może to być alkohol)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
  • Przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić na sztywną pianę, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
  • Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut.
    Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
  • Upieczony biszkopt pozostawiamy w piekarniku na około 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie można przełożyć biszkopt na kratkę i po całkowitym wystudzeniu odkroić boki biszkoptu od brzegów formy, wyjąć biszkopt i przekroić na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki

  • Galaretkę rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, cała żelatyna powinna rozpuścić się, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na sztywno, następnie do tężejącej galaretki dodać dwie łyżki ubitej śmietany i zmiksować, śmietanę i galaretkę mieszamy stopniowo, żeby nie zrobiły się w piance skrzepy. Pozostałą część galaretki wlać w dwóch porcjach do śmietany jednocześnie miksując.
  • Po połączeniu śmietany i galaretki masa może być zbyt płynna, aby nakładać ją na biszkopt w tym celu należy delikatnie schłodzić ją w lodówce, ale trzeba bardzo pilnować, żeby się nie ścięła! Zaglądając do niej co kilka minut przemieszajcie ją.
  • Na paterę ułożyć pierwszy blat biszkoptu nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę stężałej pianki w piankę wcisnąć maliny, drugi blat biszkoptu posmarować odrobiną pianki i nałożyć (częścią posmarowaną) na malin, docisnąć delikatnie nasączyć z góry, resztą pianki posmarować boki i wierzch tortu.
  • Brzegi tortu można udekorować okruszkami pozostałymi z biszkoptu lub pokruszyć kilka ciastek czekoladowych, wierzch udekorowałam "pudrem" z malin liofilizowanych lub możecie użyć kolorowych cukierków lub wiórków z czekolady.
  • Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli boicie się, że masa rozleje się podczas wykańczania tortu, to można tort przygotować w tortownicy. W tym celu należy jedną część biszkoptu włożyć na dno formy, zapiąć obręcz a następni już w formie nałożyć krem i kolejny blat biszkoptu tak jak jest to opisane w przepisie, na wierzch również nałożyć krem, a boki udekorować  dopiero po schłodzeniu.
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa
« Sałatka z ciecierzycą
Pulpeciki z dynią - wegańskie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}