Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na bułki
400gmąki pszennej
60mlciepłej wody
240mlciepłego mleka
1łyżeczkacukru
2łyżkioliwy lub oleju
1łyżeczkasuszonych drożdży lub 8 g świeżych
1 ½łyżeczkisoli
Składniki na skórkę
120gmąki ryżowej
¼łyżeczkisoli
1łyżeczkasuszonych drożdży
120gciepłej wody
1łyżkaoleju
1łyżeczkacukru
Instrukcje
Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
W między czasie przygotować ciasto na skórkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży :)
Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną pastą (boki i wierzch) i pozostawiam na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez około 30 min.