• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Tygrysie bułeczki

Tygrysie bułeczki

Aktualizacja: 1 lut, 2019 · Opublikowany: 8 maj, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór na skórce bułek zachęci każdego do ich spróbowania. Dzisiejszą skórkę przygotowałam tylko z dodatkiem soli, ale możecie zrobić ją w wersji pikantnej wystarcz dodać do niej odrobinę pikantnej papryki lub pieprzu cayenne. Bułeczki w wersji pikantnej, będą idealne do zimnego piwa i patery serów. Inną bardzo smaczną opcją jest słodka skórka również wyśmienita z dodatkiem cukru muscovado lub miodu, cynamonu lub wanilii... Możliwości jest wiele, bawcie się i zajadajcie tygrysimi bułeczkami.

Tygrysie buleczki - czyli to co tygrysy lubia najbardziej
Print Pin
Bądź pierwszy!

Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej

Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na bułki

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na skórkę

  • 120 g mąki ryżowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 120 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • W między czasie przygotować ciasto na skórkę.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży 🙂
  • Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną pastą (boki i wierzch) i pozostawiam na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez około 30 min.
  • Studzić na kratce, a potem jeść i jeść i...
  • Smacznego!
Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej
« Magdalenki cynamonowo miodowe
Krewetki ziołowo - miodowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. basia napisał

    17 czerwca, 2013 at 9:13 pm

    Skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona. Dziękuje bardzo:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2013 at 10:18 pm

      Bardzo proszę 🙂 to również nasze ulubione bułki...ten ich chrupiący wierzch i pyszne mięciutkie wnętrze:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}