Domowe proste uszka z grzybami idealne do barszczu
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina30 minutyminuty
Porcje 80
Autor Anna
Składniki
Składniki na farsz
1dużacebula
50gsuszonych grzybów
250gmrożonych borowików
1szczyptasuszonego rozmarynuopcjonalnie
olejdo smażenia
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Składniki na ciasto
350gmaki pszennej typ 450+ do podsypania
150mlgorącej wodymoże będzie trzeba dolać odrobinę więcej wody o 50 ml
1łyżkamasła
Instrukcje
Mrożone grzyby wyjąć z zamrażalnika przełożyć na sito, rozmrozić, najlepiej przelać je ciepłą wodą, poczekać aż ociekną z wody.
Suszone grzyby zalać przegotowaną gorącą wodą, odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie garnek postawić na ogień, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, grzyby wyjąć na sito pozostawić je na chwilkę, aby ociekły z wody.
Następnie ugotowane grzyby oraz te rozmrożone drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa, odstawić.
Cebulę drobniutko posiekać, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać rozdrobnione grzyby, rozmaryn, sól i pieprz, smażyć ciągle mieszając przez 3 minuty, zdjąć z ognia wystudzić.
Do miski wsypać mąkę dodać miękkie masło, a następnie porcjami wlewać gorącą wodę, widelcem zagarniać mąkę do środka, zagnieść elastyczne ciasto, oczywiście w razie potrzeby dodać więcej mąki, wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 - 20 minut aby odpoczęło.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek, okrągłą foremką o średnicy 4 do 5 cm, (można użyć małej szklaneczki) wykrawać kółka.
Na środek każdego kółeczka nałożyć porcję farszu, kółko złożyć na pół, skleić brzegi ciasta ( tak jak pierogi ), a następnie zlepić końce tworząc pierścionek, gotowe układać na podsypanym mąką blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładać uszka na gotującą się wodę, gotować na wolnym ogniu około 2 - 3 minuty.
Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać z barszczem czerwonym lub z masłem szałwiowym lub sosem serowym.
Uszka po całkowitym wystudzeniu można zamrozić.
Smacznego!
Notatki
Podana ilość wody jest orientacyjna, do mąki należy porcjami dolewać wodę, ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Do garnka z wodą w której będą gotowane uszka zawsze dodają 2 - 3 łyżki oleju, zapobiega to sklejaniu się uszek.