• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Aktualizacja: 13 gru, 2022 · Opublikowany: 9 sty, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z uszkami jadamy również na co dzień. Jest to tak pyszna zupa, że grzechem byłoby podawać ją tylko raz w roku! Uszka są bardzo proste do przygotowania, a do ich wykonania wystarczy kilka składników. Do dzisiejszego przepisu użyłam bardzo aromatycznych suszonych i mrożonych borowików oraz prostego ciasta, które składa się tylko z trzech składników. Uszka warto przygotować w większej ilości i zamrozić, z pewnością przydadzą się na szybki i pyszny obiad. Uszka można podać nie tylko jako dodatek do zupy, polecam je z sosem serowym lub  masłem szałwiowym i odrobiną parmezanu jako danie główne.

Tutaj znajdziecie link do przepisu na kwas buraczany, a w tym przepisie przeczytacie, jak przygotować barszcz wigilijny.

uszka z grzybami
Print Pin
5 z 1 głosu

Uszka z grzybami

Domowe proste uszka z grzybami idealne do barszczu
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 80
Przygotowanie 1 hour 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz

  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 250 g mrożonych borowików
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
  • olej (do smażenia)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Składniki na ciasto

  • 350 g maki pszennej typ 450 (+ do podsypania)
  • 150 ml gorącej wody (może będzie trzeba dolać odrobinę więcej wody o 50 ml)
  • 1 łyżka masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mrożone grzyby wyjąć z zamrażalnika przełożyć na sito, rozmrozić, najlepiej  przelać je ciepłą wodą, poczekać aż ociekną z wody.
  • Suszone grzyby zalać przegotowaną gorącą wodą, odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie garnek postawić na ogień, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, grzyby wyjąć na sito pozostawić je na chwilkę, aby ociekły z wody.
  • Następnie ugotowane grzyby oraz te rozmrożone drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa, odstawić.
  • Cebulę drobniutko posiekać, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać rozdrobnione grzyby, rozmaryn, sól i pieprz, smażyć ciągle mieszając przez 3 minuty, zdjąć z ognia wystudzić.
  • Do miski wsypać mąkę dodać miękkie masło, a następnie porcjami wlewać gorącą wodę, widelcem zagarniać mąkę do środka, zagnieść elastyczne ciasto, oczywiście w razie potrzeby dodać więcej mąki, wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 - 20 minut aby odpoczęło.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek, okrągłą foremką o średnicy 4 do 5 cm, (można użyć małej szklaneczki) wykrawać kółka.
  • Na środek każdego kółeczka nałożyć porcję farszu, kółko złożyć na pół, skleić brzegi ciasta ( tak jak pierogi ), a następnie zlepić końce tworząc pierścionek, gotowe układać na podsypanym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładać uszka na gotującą się wodę, gotować na wolnym ogniu około 2 - 3 minuty.
  • Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać z barszczem czerwonym lub z masłem szałwiowym lub sosem serowym.
  • Uszka po całkowitym wystudzeniu można zamrozić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podana ilość wody jest orientacyjna, do mąki należy porcjami dolewać wodę, ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Do garnka z wodą w której będą gotowane uszka zawsze dodają 2 - 3 łyżki oleju, zapobiega to sklejaniu się uszek.
uszka z grzybami za szarym talerzu
uszka z grzybami na blacie ułożone w rzędach
« Ciasteczka cytrynowe
Wuzetka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Teresa napisał

    24 listopada, 2022 at 10:28 am

    Takiego przepisu poszukiwałam. Farsz z grzybów świeżych i suszonych. Dziękuję. Uszka są wyśmienite.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2022 at 12:05 pm

      Wspaniale, że smakują, osobiście najbardziej lubię taką mieszankę, farsz jest aromatyczny i pyszny 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami
  • Piernik z jabłkami w rumie

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}