• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 9 sty, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z uszkami jadamy również na co dzień. Jest to tak pyszna zupa, że grzechem byłoby podawać ją tylko raz w roku! Uszka są bardzo proste do przygotowania, a do ich wykonania wystarczy kilka składników. Do dzisiejszego przepisu użyłam bardzo aromatycznych suszonych i mrożonych borowików i prostego ciasta, które składa się tylko z trzech składników. Uszka warto przygotować w większej ilości i zamrozić, z pewnością przydadzą się na szybki i pyszny obiad. Uszka można podać nie tylko jako dodatek do zupy, polecam je z sosem serowym lub  masłem szałwiowym i odrobiną parmezanu jako danie główne, uszka są wyborne!

Tutaj znajdziecie link do przepisu na kwas buraczany, a w tym przepisie przeczytacie jak przygotować barszcz wigilijny.

uszka z grzybami
Print Pin
5 z 1 głosu

Uszka z grzybami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 80
Przygotowanie 1 hour 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz

  • 1 duż cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 250 g mrożonych borowików
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
  • olej (do smażenia)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Składniki na ciasto

  • 350 g maki pszennej typ 450 (+ do podsypania)
  • 150 ml gorącej wody (może będzie trzeba dolać odrobinę więcej wody o 50 ml)
  • 1 łyżka masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mrożone grzyby wyjąć z zamrażalnika przełożyć na sito, rozmrozić, najlepiej  przelać je ciepłą wodą, poczekać aż ociekną z wody.
  • Suszone grzyby zalać przegotowaną gorącą wodą, odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie garnek postawić na ogień, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, grzyby wyjąć na sito pozostawić je na chwilkę, aby ociekły z wody.
  • Następnie ugotowane grzyby oraz te rozmrożone drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa, odstawić.
  • Cebulę drobniutko posiekać, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać rozdrobnione grzyby, rozmaryn, sól i pieprz, smażyć ciągle mieszając przez 3 minuty, zdjąć z ognia wystudzić.
  • Do miski wsypać mąkę dodać miękkie masło, a następnie porcjami wlewać gorącą wodę, widelcem zagarniać mąkę do środka, zagnieść elastyczne ciasto, oczywiście w razie potrzeby dodać więcej mąki, wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 - 20 minut aby odpoczęło.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek, okrągłą foremką o średnicy 4 do 5 cm, (można użyć małej szklaneczki) wykrawać kółka.
  • Na środek każdego kółeczka nałożyć porcję farszu, kółko złożyć na pół, skleić brzegi ciasta ( tak jak pierogi ), a następnie zlepić końce tworząc pierścionek, gotowe układać na podsypanym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładać uszka na gotującą się wodę, gotować na wolnym ogniu około 2 - 3 minuty.
  • Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać z barszczem czerwonym lub z masłem szałwiowym lub sosem serowym.
  • Uszka po całkowitym wystudzeniu można zamrozić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podana ilość wody jest orientacyjna, do mąki należy porcjami dolewać wodę, ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Do garnka z wodą w której będą gotowane uszka zawsze dodają 2 - 3 łyżki oleju, zapobiega to sklejaniu się uszek.
uszka z grzybami
uszka z grzybami
« Ciasteczka cytrynowe
Wuzetka »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →