Wegańska Pavlova przygotowana na bazie aquafaby. Dziś z lekkim kremem i owocami.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Deser
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina35 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składni na bezę
150mlwody po ciecierzycy w puszcze
190gdrobnego cukru
1łyżkasoku z cytrynylub octu winnego
Składniki na krem klasyczny
300mlśmietany 30% lub 36%zimna
400gserka mascarpone
3łyżkimiodu lub cukruilość uzależniona od własnych upodobań
owoce do dekoracjimaliny, jagody, truskawki...
Składniki na krem wegański
1szklankaorzechów nerkowca
1 ½łyżkioleju kokosowego
½łyżeczkipasty z waniliilub prawdziwa wanilia, może być olejek
2łyżkisyropu z agawylub ksylitol do smaku
Instrukcje
Wykonanie bezy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 110-120 st C.
Wodę po ciecierzycy, czyli aquafabę wlać do wysokiego naczynia i zacząć ubijać, ubijamy do chwili otrzymania sztywnej piany, piana powinna być dokładnie tak samo ubita jak piana z białek jaj!
Kiedy mamy już sztywną pianę dalej ubijamy ją na najwyższych obrotach, dodając jednocześnie po łyżce cukru, po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy kilka chwili, postępujemy tak do wykorzystania całego cukru.
Na koniec dodać sok z cytryny zmiksować, dalej ubijać, piana powinna być jasna i błyszcząca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować koło o średnicy około 24 cm, zarys wypełnić ubitą bezą. Przygotowany blat wstawić do nagrzanego piekarnia. *Bezę suszymy przez około 80 minut może odrobinę dłużej, to zależy od piekarnika.
Po wysuszeniu wyjąć bezę na kratkę i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie kremu
Krem wege: Namoczone nerkowce odcedzić, przełożyć wraz z dodatkami do do pojemnika, przy pomocy blendera kielichowego zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać odrobinę zimnej wody lub mleczka kokosowego, albo sok z cytryny tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem przed wyłożeniem na blat bezowy należy schłodzić. Krem najlepiej przygotować wcześniej.
Krem klasyczny:W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, wcześniej śmietana powinna być dobrze schłodzona! Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i delikatnie zmiksować, następnie dodać do niej ubitą śmietanę, połączyć.
Na wystudzony blat bezy nałożyć krem, udekorować owocami.
Wegańską bezę należy wykończyć tuż przed podaniem, ponieważ ta wersja bezy jest nietrwała i po nałożeniu kremu szybko mięknie. Należy ją również szybko zjeść, ale z tym nie powinno być problemu.
Smacznego!
Notatki
*Podany czas suszenia bezy jest orientacyjny i w niektórych piekarnikach może trzeba będzie wydłużyć czas suszenia o 20 minut. Przygotowując dwa duże blaty, warto zrobić jedną dodatkową maleńką bezę, która po 70-80 minutach suszenia posłuży nam do sprawdzenia stanu wysuszenia. Tę małą bezę wyjmujemy po zalecanym czasie suszenia na kratkę i pozostawiamy na chwilę, żeby przestygła w tym czasie jej wierch twardniej i po przecięciu/przekrojeniu jej możemy określić czy duże blaty są już gotowe. Moja beza miała grubą chrupiącą warstwę, a w środku była lekko wilgotna, troszkę ciągnąca. Jeśli lubicie bardziej kruchą, to trzeba będzie posuszyć ją odrobinę dłużej. Przy suszeniu bezy zaglądajcie do niej, żeby sprawdzić, czy nie przyrumienia się zbyt mocno, jeśli tak by się działo, zmniejszcie temperaturę o 10 st C.-Propozycja kremu do bezy nie jest wegańska i jest propozycją przykładową można ją zastąpić innym kremem.