Wegańska Pavlova z lekkim kremem i sezonowymi owocami, wspaniała nie tylko dla wegan! Jest to przepis bardzo na czasie i świetnie wypisujący się w recykling żywności 🙂 Wegańską bezę przygotowuję zazwyczaj przy okazji robienia hummusu, z ciecierzycy powstaje pyszny dodatek do chlebka naan, a woda z puszki zamiast do zlewu trafia do miski, aby po chwili ubijania zmienić się w puszystą i sztywną masę na bezę. Ubijanie wegańskiej bezy trwa odrobinę dłużej niż bezy z białek, więc nie denerwujcie się, jeśli po 3 minutach nie uzyskacie puszystej piany. Kiedy piana będzie już biała i sztywna zacznijcie dodawać cukier łyżka po łyżce, aż do wykończenia cukru pamiętajcie, że trzeba zrobić to solidnie!
Pamiętajcie, że wegańska beza nie nadaje się do dłuższego przechowywania i nie zaleca się pieczenie jej na zapas, ponieważ bardzo szybko absorbuje wilgoć, a co za tym idzie, szybko mięknie. Najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem, a krem i dodatki nałożyć w ostatniej chwili i od razu podać. Jeśli zostanie kawałeczek i przechowacie go do dnia następnego, to z pewnością beza zmięknie i zrobi się klejąca. Wysuszone i wystudzone bezy można spróbować przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem, choć pewnie następnego dnia beza i tak nabierze trochę wilgoci, ale można temu zaradzić, trzeba ją ponownie podsuszyć, wystarczy około 15 minut, aby znów zrobiła się chrupiąca. Dodatkiem do blatów jest lekki krem przygotowany z bitej śmietany i serka mascarpone oraz sezonowych owoców mogą to być jagody, truskawki, borówki lub maliny. Smacznego!

Wegańska Pavlova
Wegańska Pavlova przygotowana na bazie aquafaby. Dziś z lekkim kremem i owocami, to coś dla wegan, ale nie tylko. Pavlova w tej wersji jest bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie!
Składniki
Składni na bezę
- 150 ml wody po ciecierzycy w puszcze
- 190 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30% lub 36% zimna
- 400 g serka mascarpone
- 3 łyżki miodu lub cukru ilość uzależniona od własnych upodobań
- owoce do dekoracji maliny, jagody, truskawki...
Instrukcja
Wykonanie bezy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 110-120 st C
Wodę po ciecierzycy, czyli aquafabę wlać do wysokiego naczynia i zacząć ubijać, ubijamy do chwili otrzymania sztywnej piany, piana powinna być dokładnie tak samo ubita jak piana z białek jaj!
Kiedy mamy już sztywną pianę dalej ubijamy ją na najwyższych obrotach, dodając jednocześnie po łyżce cukru, po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy kilka chwili, postępujemy tak do wykorzystania całego cukru.
Na koniec dodać sok z cytryny zmiksować, dalej ubijać, piana powinna być jasna i błyszcząca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować koło o średnicy około 24 cm, zarys wypełnić ubitą bezą. Przygotowany blat wstawić do nagrzanego piekarnia. *Bezę suszymy przez około 80 minut może odrobinę dłużej, to zależy od piekarnika.
Po wysuszeniu wyjąć bezę na kratkę i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie kremu
W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, wcześniej śmietana powinna być dobrze schłodzona!
Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i delikatnie zmiksować, następnie dodać do niej ubitą śmietanę, połączyć.
Na wystudzony blat bezy nałożyć krem, udekorować owocami.
Wegańską bezę należy wykończyć tuż przed podaniem, ponieważ ta wersja bezy jest nietrwała i po nałożeniu kremu szybko mięknie. Należy ją również szybko zjeść, ale z tym nie powinno być problemu.
Smacznego!
Notatki
*Podany czas suszenia bezy jest orientacyjny i w niektórych piekarnikach może trzeba będzie wydłużyć czas suszenia o 20 minut. Przygotowując dwa duże blaty, warto zrobić jedną dodatkową maleńką bezę, która po 70-80 minutach suszenia posłuży nam do sprawdzenia stanu wysuszenia. Tę małą bezę wyjmujemy po zalecanym czasie suszenia na kratkę i pozostawiamy na chwilę, żeby przestygła w tym czasie jej wierch twardniej i po przecięciu/przekrojeniu jej możemy określić czy duże blaty są już gotowe. Moja beza miała grubą chrupiącą warstwę, a w środku była lekko wilgotna, troszkę ciągnąca. Jeśli lubicie bardziej kruchą, to trzeba będzie posuszyć ją odrobinę dłużej.
Przy suszeniu bezy zaglądajcie do niej, żeby sprawdzić, czy nie przyrumienia się zbyt mocno, jeśli tak by się działo, zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
-Propozycja kremu do bezy nie jest wegańska i jest propozycją przykładową można ją zastąpić innym kremem.

Ania says
Wegańska z mascarpone i śmietaną:) Chyba się coś komuś pomieszało.
Anna says
Wegańska jest Pavlova, czyli beza, a krem do niej to tylko propozycja 🙂 Weganie zrobią krem bez nabiału 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Krystyna Zero says
To wypada zmienic nazwe na ” weganska beza ” bo pawlowa to beza , krem i owoce, ktos kto publikuje powinien wiedziec 🙂
Anna says
Nie do końca rozumiem zarzuty, ale spróbuję wyjaśnić. Wegańska Pavlova jest nazwą celową i przemyślaną! Pavlova dlatego właśnie, że jest to zestawienie kremu i owoców, a nie sucha beza bez dodatków. To, że w nazwie pojawia się słowo wegańska, jest chyba oczywiste. Pozdrawiam serdecznie 🙂