• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bezy » Wegańska Pavlova

Wegańska Pavlova

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 cze, 2017 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Wegańska Pavlova z lekkim kremem i sezonowymi owocami. Pavlova w takiej wersji wspaniała jest nie tylko dla wegan! Jest to przepis bardzo na czasie i świetnie wypisujący się w recykling żywności 🙂 Wegańską bezę przygotowuję zazwyczaj przy okazji robienia hummusu. Z ciecierzycy powstaje pyszny dodatek do chlebka naan, a woda z puszki zamiast do zlewu trafia do miski. Po chwili ubijania zmienia się w puszystą i sztywną masę na bezę. Ubijanie wegańskiej bezy trwa odrobinę dłużej niż bezy z białek, więc nie denerwujcie się, jeśli po 3 minutach nie uzyskacie puszystej piany. Kiedy piana będzie już biała i sztywna zacznijcie dodawać cukier łyżka po łyżce, aż do wykończenia cukru. Pamiętajcie, że trzeba zrobić to solidnie!

Pamiętajcie, że wegańska beza nie nadaje się do dłuższego przechowywania i nie zaleca się pieczenie jej na zapas, ponieważ bardzo szybko absorbuje wilgoć, a co za tym idzie, szybko mięknie. Najlepiej  przygotować ją tuż przed podaniem, a krem i dodatki nałożyć w ostatniej chwili i od razu podać. Jeśli zostanie kawałeczek i przechowacie go do dnia następnego, to z pewnością beza zmięknie i zrobi się klejąca. Choć możecie spróbować zamrozić kawałek, będą lody bezowe.

Wysuszone i wystudzone bezy można spróbować przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem, choć pewnie następnego dnia beza i tak nabierze trochę wilgoci, ale można temu zaradzić, trzeba ją ponownie podsuszyć. Wystarczy około 15 minut, aby znów zrobiła się chrupiąca. Dodatkiem do blatów jest krem przygotowany z orzechów nerkowca. Możemy również zastosować lekki krem przygotowany z bitej śmietany i serka mascarpone, oczywiście nie będzie to już wersja dla wegan, ale dla wszystkich pozostałych poszukiwaczy dobrych smakołyków. Sam krem oczywiście nie wystarczy, potrzebna będzie jeszcze garść sezonowych owoców. Mogą to być jagody, truskawki, borówki lub maliny. Smacznego!

weganska pavlova
Print Pin
5 z 2 głosów

Wegańska Pavlova

Wegańska Pavlova przygotowana na bazie aquafaby. Dziś z lekkim kremem i owocami.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Deser
Porcji 10
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składni na bezę

  • 150 ml wody po ciecierzycy w puszcze
  • 190 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)

Składniki na krem klasyczny

  • 300 ml śmietany 30% lub 36% (zimna)
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu lub cukru (ilość uzależniona od własnych upodobań)
  • owoce do dekoracji (maliny, jagody, truskawki...)

Składniki na krem wegański

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 ½ łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki pasty z wanilii (lub prawdziwa wanilia, może być olejek)
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub ksylitol do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Wykonanie bezy

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 110-120 st C.
  • Wodę po ciecierzycy, czyli aquafabę wlać do wysokiego naczynia i zacząć ubijać, ubijamy do chwili otrzymania sztywnej piany, piana powinna być dokładnie tak samo ubita jak piana z białek jaj! 
  • Kiedy mamy już sztywną pianę dalej ubijamy ją na najwyższych obrotach, dodając jednocześnie po łyżce cukru, po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy kilka chwili, postępujemy tak do wykorzystania całego cukru.
  • Na koniec dodać sok z cytryny zmiksować, dalej ubijać, piana powinna być jasna i błyszcząca. 
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować koło o średnicy około 24 cm, zarys wypełnić ubitą bezą. Przygotowany blat wstawić do nagrzanego piekarnia. *Bezę suszymy przez około 80 minut może odrobinę dłużej, to zależy od piekarnika.
  • Po wysuszeniu wyjąć bezę na kratkę i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Krem wege: Namoczone nerkowce odcedzić, przełożyć wraz z dodatkami do do pojemnika, przy pomocy blendera kielichowego zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać odrobinę zimnej wody lub mleczka kokosowego, albo sok z cytryny tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem przed wyłożeniem na blat bezowy należy schłodzić. Krem najlepiej przygotować wcześniej.
  • Krem klasyczny:
    W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, wcześniej śmietana powinna być dobrze schłodzona! Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i delikatnie zmiksować, następnie dodać do niej ubitą śmietanę, połączyć.
  • Na wystudzony blat bezy nałożyć krem, udekorować owocami.
  • Wegańską bezę należy wykończyć tuż przed podaniem, ponieważ ta wersja bezy jest nietrwała i po nałożeniu kremu szybko mięknie. Należy ją również szybko zjeść, ale z tym nie powinno być problemu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Podany czas suszenia bezy jest orientacyjny i w niektórych piekarnikach może trzeba będzie wydłużyć czas suszenia o 20 minut. Przygotowując dwa duże blaty, warto zrobić jedną dodatkową maleńką bezę, która po 70-80 minutach suszenia posłuży nam do sprawdzenia stanu wysuszenia. Tę małą bezę wyjmujemy po zalecanym czasie suszenia na kratkę i pozostawiamy na chwilę, żeby przestygła w tym czasie jej wierch twardniej i po przecięciu/przekrojeniu jej możemy określić czy duże blaty są już gotowe. Moja beza miała grubą chrupiącą warstwę, a w środku była lekko wilgotna, troszkę ciągnąca. Jeśli lubicie bardziej kruchą, to trzeba będzie posuszyć ją odrobinę dłużej. 
Przy suszeniu bezy zaglądajcie do niej, żeby sprawdzić, czy nie przyrumienia się zbyt mocno, jeśli tak by się działo, zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
-Propozycja kremu do bezy nie jest wegańska i jest propozycją przykładową można ją zastąpić innym kremem.
weganska pavlova
weganska pavlova
« Kotlety jaglano-szpinakowe
Biszkopt z pianką i owocami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Katta napisał

    10 marca, 2019 at 12:08 am

    Aniu, zgadzam się z zarzutem Krystyny. Nazwa Wegańska Pavlova wprowadza w błąd. Jestem weganką, więc wybrałam tag 'dania wegańskie' bo wgan interesują dania skomponowane w taki sposób, że nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Nie wiem, czy złe przyporządkowanie potraw do tagu jest celowe, czy przypadkowe.
    Jednak dość skutecznie zniechęca mnie do dalszej eksploracji bloga.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 marca, 2019 at 8:59 am

      Bardzo dziękuję Ci za komentarz, bez niego nie dowiedziałabym się pewnie zbyt szybko, że wpis nie zaktualizował się po zaimportowaniu do nowego formatu strony!
      Wegańska Pavlova jest w 100% wegańska, oczywiście jest również propozycja podania z kremem nie wegan, staram się podawać przepisy tak, aby każdy mógł wykorzystać w swojej diecie. Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo za komentarz i mam nadzieję, że jednak znajdziesz dla siebie jakieś smaczne inspiracje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ania napisał

    17 sierpnia, 2017 at 11:02 am

    Wegańska z mascarpone i śmietaną:) Chyba się coś komuś pomieszało.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2017 at 11:07 am

      Wegańska jest Pavlova, czyli beza, a krem do niej to tylko propozycja 🙂 Weganie zrobią krem bez nabiału 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Krystyna Zero napisał

        30 września, 2017 at 8:15 am

        To wypada zmienic nazwe na " weganska beza " bo pawlowa to beza , krem i owoce, ktos kto publikuje powinien wiedziec 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          30 września, 2017 at 6:19 pm

          Nie do końca rozumiem zarzuty, ale spróbuję wyjaśnić. Wegańska Pavlova jest nazwą celową i przemyślaną! Pavlova dlatego właśnie, że jest to zestawienie kremu i owoców, a nie sucha beza bez dodatków. To, że w nazwie pojawia się słowo wegańska, jest chyba oczywiste. Pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}