Wspaniałe wegetariańskie burgery, idealne na obiad!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
1 ½szklankikaszy jaglanejsuchej
4szklankiwody
½szklankiprażonych nasion słonecznika
½szklankiprażonych nasion sezamu
130gmarchewki
1średniacebula
9łyżekoleju roślinnego
sóldo smaku
pieprzdo smaku
domowa Vegetaopcjonalnie
1garśćnatki pietruszki
3łyżkisosu sojowego
6łyżektartej bułki
1łyżeczkamielonego kminku
odrobina pieprzu cayenne
1łyżkaoregano
2małejajka
Instrukcje
Kaszę ugotować, przed ugotowaniem kaszę należy uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Kaszę wsypać do gotującej się wody, gotować pod przykryciem (nie mieszać i nie odkrywać ) przez około 15 minut, następnie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę na 20 minut, aby doszła.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na suchej i mocno rozgrzanej patelni uprażyć naiona słonecznika i sezamu, zdjąć z patelni, odstawić.
Następnie na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju dodać posiekaną cebulę i startą marchew, smażyć przez około 4 minuty ciągle mieszając, dodać do ugotowanej kaszy jaglanej. Do kaszy dodać również prażone nasiona, jajka, olej i przyprawy, dokładnie wymieszać, wyrobić masę ręką, masa powinna być klejąca w razie potrzeby można dodać więcej oleju lub bułki tartej to zależy, czy masa będzie zbyt sucha, czy odrobinkę za wilgotna.
Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety. Wegeburery smażyć na oleju roślinnym ( średni ogień ) z dwóch stron na złoty kolor.
Propozycja podania
Bułka hamburgerowa, sałata, cebula, ketchup, musztarda, majonez, ser do zapiekania, ogórek kiszony...
Na ciepłą bułkę położyć sałatę, ciepłego wegeburgera zapieczonego z serem, posmarować musztardą/majonezem na wierzch położyć ogórek i cebulę, przykryć górną częścią bułki.