• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Wegeburgery

Wegeburgery

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 5 lis, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów, bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza coraz częściej doceniana  jest przez osoby, które chcą jeść zdrowo. Uniwersalny smak kaszy daje wiele możliwości do jej wykorzystania, można przygotować z niej desery, ciasta i dania obiadowe. Kasza jaglana zwana jest królową kasz i to całkiem zasłużenie. Zawiera bardzo duże ilości witaminy B, soli mineralnych, lecytynę i krzemionkę, która ma cudowne działanie na kości, zęby, paznokcie i włosy. Jest to również bogactwo błonnika i białka to ważna wiadomość dla osób na diecie bezmięsnej! Detoksykację naszego organizmu zafundujemy sobie poprzez regularne jej spożywanie. Dzięki niej oczyścimy jelita i drogi oddechowe z nadmiaru śluzu i toksyn. Produkt jest bezglutenowy! O jej właściwościach można pisać jeszcze bardzo dużo, ale wracam do wegeburgerów.

Dziś wykorzystałam tę rewelacyjną kaszę do przygotowania wegeburgerów, które możemy podać jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z dodatkami. Świetnie sprawdzają się również jako typowe danie obiadowe, czyli kotlet z surówką lub innymi dodatkami. Wegeburgery z dodatkiem prażonych nasion słonecznika i sezamu solidnie doprawiłam przyprawami, dzięki temu  są bardzo smaczne!

Jeszcze słówko o gotowaniu kaszy, źle ugotowana kasza będzie gorzka i niesmaczna! Należy, więc przed gotowaniem uprażyć ją na suchej patelni przez kilka minut ciągle mieszając. Uprażoną kaszę dodać do gotującej się wody, a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić ją w garnku na 15 minut. Życzę smacznego!

wegeburgery
Print Pin
4,80 z 5 głosów

Wegeburgery

Wspaniałe wegetariańskie burgery, idealne na obiad!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 18
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 4 szklanki wody
  • ½ szklanki prażonych nasion słonecznika
  • ½ szklanki prażonych nasion sezamu
  • 130 g marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 9 łyżek oleju roślinnego
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • domowa Vegeta (opcjonalnie)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oregano
  • 2 małe jajka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę ugotować, przed ugotowaniem kaszę należy uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Kaszę wsypać do gotującej się wody, gotować pod przykryciem (nie mieszać i nie odkrywać ) przez około 15 minut, następnie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę na 20 minut, aby doszła.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na suchej i mocno rozgrzanej patelni uprażyć naiona słonecznika i sezamu, zdjąć z patelni, odstawić.
  • Następnie na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju dodać posiekaną cebulę i startą marchew, smażyć przez około 4 minuty ciągle mieszając, dodać do ugotowanej kaszy jaglanej. Do kaszy dodać również prażone nasiona, jajka, olej i przyprawy, dokładnie wymieszać, wyrobić masę ręką, masa powinna być klejąca w razie potrzeby można dodać więcej oleju lub bułki tartej to zależy, czy masa będzie zbyt sucha, czy odrobinkę za wilgotna.
  • Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety. Wegeburery smażyć na oleju roślinnym ( średni ogień ) z dwóch stron na złoty kolor.

Propozycja podania

  • Bułka hamburgerowa, sałata, cebula, ketchup, musztarda, majonez, ser do zapiekania, ogórek kiszony...
  • Na ciepłą bułkę położyć sałatę, ciepłego wegeburgera zapieczonego z serem, posmarować musztardą/majonezem na wierzch położyć ogórek i cebulę, przykryć górną częścią bułki.
  • Smacznego!
wegeburgery
wegeburgery
« Bułki do hamburgerów
Zupa dyniowa z miętą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kaśka90 napisał

    13 stycznia, 2015 at 12:14 pm

    5 stars
    uwielbiam wszystko co jest wege, a Twój przepis zrobił na mnie z punktu wrażenie, genialny dobór składników polecam na sam koniec niczym wisienkę na torcie dodać dosłownie kilka kropli tabasco z zielona papryką Jalapeno czy sos salsa mexicana, wg mnie te produkty tworzą rewelacyjną kompozycję smakową 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2015 at 4:47 pm

      Ostry sos z pewnością "podkręci" smak 🙂

      Odpowiedz
  2. Ogrodowainwestycje napisał

    14 listopada, 2014 at 12:39 am

    Chociaż jeden przepis na burgera z kaszy. W inernecie jest pełno przepisów, ale na burgery z soi, do której nie mogę się przekonać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 listopada, 2014 at 11:16 am

      Soję niemodyfikowaną genetycznie trudno kupić, a kasza jaglana jest dostępna i ma dobrą opinię 🙂 Zapraszam do gotowania 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    07 listopada, 2014 at 9:22 am

    4 stars
    chciałem przekrojone bułki i mam! 🙂
    W zamian porada dla kobiet pracujących(dla tych na etacie w domu też)
    Uprażoną sposobem Gospodyni kaszę wsypujemy do... termosu.
    Zalewamy podwójną objętością osolonego wrzątku(szklanka kaszy-dwie szklanki wrzątku).
    Po powrocie z orania pola/kserowania podań/sekwencjonowania DNA czy czym tam w danym momencie zarabiamy na waciki- odkręcamy termos i voila, kasza gotowa 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2014 at 10:57 am

      Dzięki Krzysztof jesteś niezastąpiony! Świetna porada! Tylko teraz termos muszę kupić na tyle szeroki, aby wygrzebać z niego kaszę 😉 i w polu cały dzień mogę bez obaw robić 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        11 listopada, 2014 at 8:59 am

        Nie no, kasza jest wtedy na sypko, czyli wystarczy odwrócić do góry nogami, czy też denkiem.
        Ale masz rację, do orki na ugorze gliniane dwojaki są bardziej trendy.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          12 listopada, 2014 at 7:55 pm

          To prawda! moda najważniejsza... takie gary to marzenie 😉 a wegegurgery samo zdrowie 🙂

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}