Pyszny, prosty kotlet z warzyw i kaszy, super obiad>
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na burgery
1szklankakaszki kuskusjuż ugotowanej
1średniamarchewstarta na tarce
1średniacebulapokrojona w kostkę
1średnibakłażanpokrojony w kosteczkę
½puszkisoczewicy
1łyżkitartej bułki
1małejajko
1łyżkamąki pszennej
1łyżkamąki kukurydzianej
1łyżeczkasłodkiej papryki
1łyżeczkaoregano
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Dodatkowo
10sztukbułek hamburgerowych
sałata
pomidor
cebula
majonez, musztarda, ketchup
Instrukcje
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odczekać, aż napęcznieje. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni do miękkości warzyw. Dodać soczewicę, przyprawy, kaszkę, mąki, tartą bułkę i jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety około 1 cm grubości. Smażyć na patelni na średnim ogniu.
Bułki przeciąć na pół. Na jednej części położyć plasterek sera, wstawić do piekarnika lub mikrofalówki, aby ser się roztopił, a bułki podgrzały.
Na gotowe bułki z serem układamy sałatę, burgera, smarujemy majonezem, układamy ogórek, cebulę, pomidor. Następnie ketchup, musztardę, przykrywamy drugą częścią bułki.
Oczywiście jeśli chodzi o dodatki, dobierzcie według własnych upodobań :) Smacznego!