Wuzetka w nowej odsłonie z kremem cynamonowym i nasączeniem z nalewki wiśniowej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
150gdrobnego cukru
120gmąki pszennejtortowej
30gkakao
1szczyptasoli
Składniki na krem
500mlśmietany 30%dobrze schłodzona
250gserka mascarpone
5łyżekcukru pudrulub więcej jeśli wolicie słodszy krem
1 ½łyżeczkicynamonu
2łyżeczkiżelatyny+ 3 łyżki gorącej wody
Składniki na nasączenie
100mlnalewki wiśniowej
3łyżkisoku z cytryny
100mlsoku z wiśnilub woda
Dodatkowo
100gczekolady mlecznej
50gczekolady gorzkiej
2łyżkimasła
100mlśmietany 30%
1słoiczekdżemu wiśniowego
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Przygotować blachę o wymiarach 23x32 cm, boków niczym nie smarować, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Do drugiej miseczki przesiać cukier puder. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
Teraz dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, na początku delikatnie miksując na najniższych obrotach, a następnie dokończyć mieszanie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem przez 22 minuty lub troszkę dłużej, po 20 minutach trzeba zrobić test suchego patyczka. W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony, jeśli będą ślady surowego ciasta to trzeba dopiec ciasto przez kilka minut.
Po upieczeniu można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę i całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić brzegi biszkoptu odcinając delikatnie nożem, formę odwrócić do góry dnem wyjąć biszkopt i przeciąć na dwa blaty.
Jedną część biszkoptu włożyć na dno formy i nasączyć połową ponczu. Drugą część ciasta również nasączyć.
Przygotowanie kremu
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją gorącą wodą, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około ¼), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Wykończenie ciasta
Na nasączony spód biszkoptu wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni (zachować część wiśni) następnie wyłożyć krem równo rozsmarować całość przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć.
Przygotowanie polewy
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zrobi się płynna dolać śmietanę, mieszać energicznie do połączenia się składników. Polewą polać cały wierzch ciasta. Odstawić wuzetkę do lodówki na kilka godzin do stężenia kremu. Na wierzch ciasta ułożyć wiśnie.