• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Wuzetka cynamonowa

Wuzetka cynamonowa

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 18 lut, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja dla dorosłych! Jeśli ciasto chcielibyście podać również dzieciom, to zastąpcie nalewkę sokiem wiśniowy, sok wiśniowy również będzie wspaniale smakował z resztą dodatków.

wuzetka cynamonowa
Wuzetka cynamonowa
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡 Rady
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 szczypta soli

Składniki na krem

  • 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzona
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru lub więcej jeśli wolicie słodszy krem
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Składniki na nasączenie

  • 100 ml nalewki wiśniowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml soku z wiśni lub woda

Dodatkowo

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Przygotować blachę o wymiarach 23x32 cm, boków niczym nie smarować, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Do drugiej miseczki przesiać cukierpuder. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
  • Teraz dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, na początku delikatnie miksując na najniższych obrotach, a następnie dokończyć mieszanie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem przez 22 minuty lub troszkę dłużej, po 20 minutach trzeba zrobić test suchego patyczka. W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony, jeśli będą ślady surowego ciasta to trzeba dopiec ciasto przez kilka minut.
  • Po upieczeniu można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę i całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić brzegi biszkoptu odcinając delikatnie nożem, formę odwrócić do góry dnem wyjąć biszkopt i przeciąć na dwa blaty.
  • Jedną część biszkoptu włożyć na dno formy i nasączyć połową ponczu. Drugą część ciasta również nasączyć. 

Przygotowanie kremu

  • Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją gorącą wodą, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około ¼), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.

💡 Rady

Wuzetkę można upiec klasycznie w prostokątnej formie lub w formie tortowej. Okrągła forma pozwoli przygotować wuzetkę w formie tortu urodzinowego. Ciasto jest obłędne, delikatne, miękkie puszyste z pysznym kremem i rewelacyjną polewą. Zapraszam serdecznie, koniecznie musicie spróbować, jestem pewna, że Wuzetka cynamonowa posmakuje Wam bardzo :).

📖 Przepis

wuzetka cynamonowa
Print Pin
5 z 4 głosów

Wuzetka cynamonowa

Wuzetka w nowej odsłonie z kremem cynamonowym i nasączeniem z nalewki wiśniowej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g kakao
  • 1 szczypta soli

Składniki na krem

  • 500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzona)
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodszy krem)
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny (+ 3 łyżki gorącej wody)

Składniki na nasączenie

  • 100 ml nalewki wiśniowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml soku z wiśni (lub woda)

Dodatkowo

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Przygotować blachę o wymiarach 23x32 cm, boków niczym nie smarować, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Do drugiej miseczki przesiać cukier puder. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
  • Teraz dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, na początku delikatnie miksując na najniższych obrotach, a następnie dokończyć mieszanie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem przez 22 minuty lub troszkę dłużej, po 20 minutach trzeba zrobić test suchego patyczka. W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony, jeśli będą ślady surowego ciasta to trzeba dopiec ciasto przez kilka minut.
  • Po upieczeniu można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę i całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić brzegi biszkoptu odcinając delikatnie nożem, formę odwrócić do góry dnem wyjąć biszkopt i przeciąć na dwa blaty.
  • Jedną część biszkoptu włożyć na dno formy i nasączyć połową ponczu. Drugą część ciasta również nasączyć. 

Przygotowanie kremu

  • Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją gorącą wodą, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około ¼), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.

Wykończenie ciasta

  • Na nasączony spód biszkoptu wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni (zachować część wiśni) następnie wyłożyć krem równo rozsmarować całość przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zrobi się płynna dolać śmietanę, mieszać energicznie do połączenia się składników. Polewą polać cały wierzch ciasta. Odstawić wuzetkę do lodówki na kilka godzin do stężenia kremu. Na wierzch ciasta ułożyć wiśnie.
  • Smacznego!
wuzetka cynamonowa
Wuzetka cynamonowa
« Pączki z nutką pomarańczy
Torcik migdałowy z malinami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}