Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja dla dorosłych! Jeśli ciasto chcielibyście podać również dzieciom, to zastąpcie nalewkę sokiem wiśniowy, sok wiśniowy również będzie wspaniale smakował z resztą dodatków.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na krem
- 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzona
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru lub więcej jeśli wolicie słodszy krem
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Składniki na nasączenie
- 100 ml nalewki wiśniowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml soku z wiśni lub woda
Dodatkowo
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Przygotować blachę o wymiarach 23x32 cm, boków niczym nie smarować, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Do drugiej miseczki przesiać cukierpuder. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Teraz dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, na początku delikatnie miksując na najniższych obrotach, a następnie dokończyć mieszanie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem przez 22 minuty lub troszkę dłużej, po 20 minutach trzeba zrobić test suchego patyczka. W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony, jeśli będą ślady surowego ciasta to trzeba dopiec ciasto przez kilka minut.
- Po upieczeniu można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę i całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić brzegi biszkoptu odcinając delikatnie nożem, formę odwrócić do góry dnem wyjąć biszkopt i przeciąć na dwa blaty.
- Jedną część biszkoptu włożyć na dno formy i nasączyć połową ponczu. Drugą część ciasta również nasączyć.
Przygotowanie kremu
- Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją gorącą wodą, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około ¼), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
💡 Rady
Wuzetkę można upiec klasycznie w prostokątnej formie lub w formie tortowej. Okrągła forma pozwoli przygotować wuzetkę w formie tortu urodzinowego. Ciasto jest obłędne, delikatne, miękkie puszyste z pysznym kremem i rewelacyjną polewą. Zapraszam serdecznie, koniecznie musicie spróbować, jestem pewna, że Wuzetka cynamonowa posmakuje Wam bardzo :).
📖 Przepis
Wuzetka cynamonowa
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na krem
- 500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzona)
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodszy krem)
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny (+ 3 łyżki gorącej wody)
Składniki na nasączenie
- 100 ml nalewki wiśniowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml soku z wiśni (lub woda)
Dodatkowo
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Przygotować blachę o wymiarach 23x32 cm, boków niczym nie smarować, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Do drugiej miseczki przesiać cukier puder. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Teraz dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, na początku delikatnie miksując na najniższych obrotach, a następnie dokończyć mieszanie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem przez 22 minuty lub troszkę dłużej, po 20 minutach trzeba zrobić test suchego patyczka. W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony, jeśli będą ślady surowego ciasta to trzeba dopiec ciasto przez kilka minut.
- Po upieczeniu można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę i całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić brzegi biszkoptu odcinając delikatnie nożem, formę odwrócić do góry dnem wyjąć biszkopt i przeciąć na dwa blaty.
- Jedną część biszkoptu włożyć na dno formy i nasączyć połową ponczu. Drugą część ciasta również nasączyć.
Przygotowanie kremu
- Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją gorącą wodą, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około ¼), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Wykończenie ciasta
- Na nasączony spód biszkoptu wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni (zachować część wiśni) następnie wyłożyć krem równo rozsmarować całość przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zrobi się płynna dolać śmietanę, mieszać energicznie do połączenia się składników. Polewą polać cały wierzch ciasta. Odstawić wuzetkę do lodówki na kilka godzin do stężenia kremu. Na wierzch ciasta ułożyć wiśnie.
- Smacznego!
Comments
No Comments