Pyszna zapiekanka z kurkami przygotowana na cieście francuskim.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 2
Kalorie 386kcal
Autor Anna
Składniki
1opakowanieciasta francuskiego
200gkurek
1małacebulaposiekana w kostkę
2małeząbki czosnkudrobno posiekany
3średniejajka
125gserka mascarpone
4łyżkiśmietany 12%
sóldo smaku
pieprzdo smaku, ja daję dość dużo
1garśćnatki pietruszki
1kulkasera mozzarella
1łyżeczkaświeżego rozmarynudrobno posiekany
1łyżkamasła+ 2 łyżki oleju
Dodatkowo
4łyżkisera parmezandrobno starty
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Do miseczki wbić jajka, dodać serek mascarpone, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz, wszystko dokładnie rozmieszać, najlepiej widelcem. Odstawić.
Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, następnie dodać czosnek, rozmaryn i grzyby, smażyć grzyby do odparowania całego płynu mieszając od czasu do czasu. Dodać sól i pieprz, zestawić z ognia.
Do mieszanki jajeczno-śmietanowej dodać przesmażone kurki, wymieszać.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, wyłożyć nim naczynie o wymiarach 29x17 cm, ciasto powinno zachodzić na boki naczynia żaroodpornego około 3 cm. Następnie wylać płynną masę z grzybami, a na jej wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut. Tuż przed wyjęciem można sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa, wbijając w nią patyczek od szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że zapiekanka jest gotowa. W przypadku, kiedy na patyczku będą surowe jajka, należy dopiec ją jeszcze przez kilka minut.
Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika, podawać ciepłą, tuż przed podaniem można posypać tartym parmezanem.