Jesienna zupa dyniowa z orzeźwiającą nutą mięty i mleczkiem kokosowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
1kgobranej dyni
300mlwody
1łyżka pasty z trawy cytrynowejlub świeża, kilka listków
½łyżeczkimielonej gałki muszkatołowej
½sztukicytrynyskórka otarta z niej i sok
1dużagarść świeżych liści mięty
200mlmleczka kokosowego
sóldo smaku
pieprzdo smaku
chilli w płatkachdo smaku
wodailość zależy do tego jak gęsty krem chcecie uzyskać
Instrukcje
Dynię umyć i jeśli tego wymaga obrać ze skórki, pokroić w kostkę włożyć do garnka dolać wodę, tyle żeby sięgała do połowy dyni, przykryć pokrywką, gotować do czasu, kiedy dynia będzie miękka.
Miętę umyć, włożyć do garna, dodać pastę z trawy cytrynowej, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, całość zmiksować blenderem na gładki krem w razie potrzeby dodać więcej wody.
Do kremu dodać mleczko kokosowe, zagotować i wyłączyć, doprawić pozostałymi przyprawami, tuż przed podaniem posypać płatkami chilli.
Smacznego!
Notatki
Zamiast pasty z trawy cytrynowej można dodać kawałek świeżej trawy cytrynowej, należy dodać ją zaraz na początku gotowania zupy, a wyjąć przed zmiksowaniem. Gęstość zupy można regulować dolewając więcej wody - to zależy od upodobań :)