Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Zupa szczawiowa
Prosta klasyczna zupa szczawiowa z małym egzotycznym akcentem.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Zupy
Przygotowanie
10
minuty
minuty
Gotowanie
20
minuty
minuty
Całkowity czas
30
minuty
minuty
Porcje
6
Autor
Anna
Składniki
200
g
młodych liści szczawiu
2
duża
marchew
1
duża
pietruszka
3
łyżki
mąki
1 ½
l
wywaru warzywnego
4
łyżki
śmietany 18 % lub 4 - łyżek gęstego mleczka kokosowego
sól
do smaku
pieprz
do smaku
szczypiorek
jajka ugotowane na twardo
dla każdego jedno
Instrukcje
Bulion doprowadzić do wrzenia. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tartce, dodać do wywaru, gotować do miękkości.
Szczaw posiekać bardzo drobno, dodać do zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Zestawić zupę z ognia, zmiksować blenderem. Ponownie postawić na ogniu.
W kubku dokładnie wymieszać mąkę z odrobiną wody, dodać do zupy i zagotować. Doprawić zupę przyprawami, pod koniec dodać śmietanę lub mleczko.
Nalać porcję zupy na talerz, dodać jajko ugotowane na twardo, posypać siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!