• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 7 maj, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Nadszedł wreszcie czas na zupę szczawiową, szczaw jest młodziutki, soczysty i nieprzerośnięty. Zupa jest bardzo prosta i szybka, ja lubię zmiksowaną wersję, czyli na gładko. Zabieliłam ją mleczkiem kokosowym (jesteśmy w fazie ograniczania nabiału), bardzo dobrze smakuje w tej wersji! Warto wypróbować, choć oczywiście oryginalnie zupę szczawiową zabiela się śmietaną. Jeśli chodzi o dodatki, to można zupę szczawiową podać klasycznie z jajkiem na twardo, chlebem najlepiej oczywiście żytnim lub ziemniakami. Życzę smacznego!

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Zupa szczawiowa

Prosta klasyczna zupa szczawiowa z małym egzotycznym akcentem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g młodych liści szczawiu
  • 2 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ½ l wywaru warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 18 % lub 4 - łyżek gęstego mleczka kokosowego
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • szczypiorek
  • jajka ugotowane na twardo (dla każdego jedno)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Bulion doprowadzić do wrzenia. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tartce, dodać do wywaru, gotować do miękkości.
  • Szczaw posiekać bardzo drobno, dodać do zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Zestawić zupę z ognia, zmiksować blenderem. Ponownie postawić na ogniu.
  • W kubku dokładnie wymieszać mąkę z odrobiną wody, dodać do zupy i zagotować. Doprawić zupę przyprawami, pod koniec dodać śmietanę lub mleczko.
  • Nalać porcję zupy na talerz, dodać jajko ugotowane na twardo, posypać siekanym szczypiorkiem.
  • Smacznego!
Zupa szczawiowa nalana na talerz posypana szczypiorkiem
« Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
Creme brulee kokosowy z mango »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. W.K. napisał

    24 maja, 2013 at 3:29 pm

    Zupa jest przepyszna!!!!jeśli ktoś lubi zupy - kremy oczywiscie:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 maja, 2013 at 4:08 pm

      Również tak uważam:) zupa jest pyszna, a jeśli ktoś nie lubi gęstych, kremów wystarczy, że doda więcej bulionu, zupa będzie równie dobra. Z pewnością w każdej postaci zdrowa:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}