Prosta szybka i bardzo smaczna, dietetyczna zupa z cukinii.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 25 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
650gcukinii
1sztukakolby kukurydzyświeża
3łyżkimleczka kokosowegonajlepiej użyć mleczka wcześniej schłodzonego, to ułatwi zebranie gęstej części
½lbulionu warzywnego
1ząbekczosnku
1małacebula
½dużejcytrynysok i skórka z niej
1łyżkatartego świeżego imbiru
1garśćmiętyświeżej
sóldo smaku
pieprzdo smaku
2łyżkioleju kokosowego
Instrukcje
Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, z kolby kukurydzy ściąć ziarna dodać do cukinii całość zalać wywarem warzywnym, gotować kilkanaście minut.
Cebulę pokroić w kostkę, na patelnię nalać olej kokosowy rozgrzać, dodać cebulę, smażyć ją przez 2 - 3 minuty, w między czasie dodać świeży imbir, cebula podczas smażenia powinna się zeszklić, na koniec dodać rozdrobniony czosnek, smażyć przez chwilkę, zdjąć z ognia całość dodać do gotującej się zupy, kiedy cukinia będzie miękka garnek zestawić z palnika, blenderem zmiksować na gładki krem.
Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny na koniec dodać gęste mleko kokosowe.