Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Babki

Babka z żurawiną

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 lut, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy. Babka z żurawiną polana polewą z białej czekolady jest wyśmienita i bardzo prosta. Polewę robię z białej czekolady z odrobiną śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie!

babka z zurawina
Babka z żurawiną
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • 60 ml śmietany 18 %

Dodatkowo na polewę

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki
  • 50 ml likieru Cointreau

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią mąki.
  • Żurawinę posypać 1 łyżką mąki, wymieszać, powinna pokryć się mąką. Dodać ją do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką.
  • Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać tartą bułką ( piekłam w formie z kominem o średnicy 22 cm). Ciasto przelać do przygotowanej formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 50 do 60 minut, z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej " dodać śmietanę i skórkę z pomarańczy, na końcu dodać likier. Polewę przestudzić i polać nią ciasto.

📖 Przepis

babka z zurawina
Print Pin
5 z 1 głosu

Babka z żurawiną

Proste i bardzo łatwe ciasto
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • 60 ml śmietany 18 %

Dodatkowo na polewę

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki
  • 50 ml likieru Cointreau
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią mąki.
  • Żurawinę posypać 1 łyżką mąki, wymieszać, powinna pokryć się mąką. Dodać ją do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką.
  • Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać tartą bułką ( piekłam w formie z kominem o średnicy 22 cm). Ciasto przelać do przygotowanej formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 50 do 60 minut, z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej " dodać śmietanę i skórkę z pomarańczy, na końcu dodać likier. Polewę przestudzić i polać nią ciasto.
  • Smacznego!
babka z zurawina
Babka z żurawiną
babka z zurawina
Babka z żurawiną

Więcej Przepisy na babki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • zielona babka ucierana
    Zielona babka ucierana

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.