Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy. Babka z żurawiną polana polewą z białej czekolady jest wyśmienita i bardzo prosta. Polewę robię z białej czekolady z odrobiną śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 100 g masła
- 160 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- 60 ml śmietany 18 %
Dodatkowo na polewę
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18 %
- skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki
- 50 ml likieru Cointreau
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią mąki.
- Żurawinę posypać 1 łyżką mąki, wymieszać, powinna pokryć się mąką. Dodać ją do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką.
- Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać tartą bułką ( piekłam w formie z kominem o średnicy 22 cm). Ciasto przelać do przygotowanej formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 50 do 60 minut, z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej " dodać śmietanę i skórkę z pomarańczy, na końcu dodać likier. Polewę przestudzić i polać nią ciasto.
📖 Przepis
Babka z żurawiną
Proste i bardzo łatwe ciasto
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 g masła
- 160 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- 60 ml śmietany 18 %
Dodatkowo na polewę
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18 %
- skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki
- 50 ml likieru Cointreau
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią mąki.
- Żurawinę posypać 1 łyżką mąki, wymieszać, powinna pokryć się mąką. Dodać ją do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką.
- Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać tartą bułką ( piekłam w formie z kominem o średnicy 22 cm). Ciasto przelać do przygotowanej formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 50 do 60 minut, z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej " dodać śmietanę i skórkę z pomarańczy, na końcu dodać likier. Polewę przestudzić i polać nią ciasto.
- Smacznego!
Comments
No Comments