• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 12 cze, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje!

zielona babka ucierana
Zielona babka ucierana
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧁 Czy wiecie, jaki upiec wspaniałą babkę piaskową?
  • 🍋 Czy można zmienić smak babki?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 1 średnia cytryna
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 170 g cukru pudru lub drobnego

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
  • Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
  • Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
  • Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
  • Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.

🧁 Czy wiecie, jaki upiec wspaniałą babkę piaskową?

Podstawą są składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut, wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie on zrobi prace za Was. Warto się przyłożyć do tego, a dobrze ubita masa powinna niemalże potroić swoja objętość, będzie bardzo puszysta, jasna i gęsta.

🍋 Czy można zmienić smak babki?

Jest to przepis, w którym smak możecie zmienić i dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa. Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest "piaskowe" ale i bardzo wilgotne. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała.

Jeśli chodzi o polewę, to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane orzechy, którymi możemy posypać wierch babki oczywiście po wcześniejszym polaniu polewą.

📖 Przepis

zielona babka ucierana
Print Pin
5 z 3 głosów

Zielona babka ucierana

Babka z dodatkiem zielonej herbaty Matcha
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 1 średnia cytryna
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 170 g cukru pudru (lub drobnego)

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
  • Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
  • Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
  • Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
  • Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.
zielona babka ucierana
Zielona babka ucierana

« Biszkopt z pianką matcha i malinami
Truskawki pod kruszonką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. iza napisał

    12 czerwca, 2019 at 8:39 pm

    pysznie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2019 at 10:24 pm

      Dziękuję 😊

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →