• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 12 cze, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje!

zielona babka ucierana
Zielona babka ucierana
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧁 Czy wiecie, jaki upiec wspaniałą babkę piaskową?
  • 🍋 Czy można zmienić smak babki?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 1 średnia cytryna
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 170 g cukru pudru lub drobnego

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
  • Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
  • Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
  • Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
  • Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.

🧁 Czy wiecie, jaki upiec wspaniałą babkę piaskową?

Podstawą są składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut, wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie on zrobi prace za Was. Warto się przyłożyć do tego, a dobrze ubita masa powinna niemalże potroić swoja objętość, będzie bardzo puszysta, jasna i gęsta.

🍋 Czy można zmienić smak babki?

Jest to przepis, w którym smak możecie zmienić i dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa. Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest "piaskowe" ale i bardzo wilgotne. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała.

Jeśli chodzi o polewę, to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane orzechy, którymi możemy posypać wierch babki oczywiście po wcześniejszym polaniu polewą.

📖 Przepis

zielona babka ucierana
Print Pin
5 z 3 głosów

Zielona babka ucierana

Babka z dodatkiem zielonej herbaty Matcha
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 1 średnia cytryna
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 170 g cukru pudru (lub drobnego)

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
  • Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
  • Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
  • Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
  • Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.
zielona babka ucierana
Zielona babka ucierana

« Biszkopt z pianką matcha i malinami
Truskawki pod kruszonką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. iza napisał

    12 czerwca, 2019 at 8:39 pm

    pysznie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2019 at 10:24 pm

      Dziękuję 😊

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}